Óvodapedagógia

2024.05.02. 13:42

Varga Dorina lett a Legkiválóbb óvodapedagógus-jelölt - galériával

A Legkiválóbb óvodapedagógus-jelölt díjat idén Varga Dorina kapta meg a Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorlóintézményéből.

Vásári Erzsébet

Kedden rendezte meg a Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorlóintézménye a „Legkiválóbb óvodapedagógus-jelölt” versenyét, a 2024. évi cím elnyeréséért.

Varga Dorina, Kiváló óvodapedagógus
Megválasztották a legkiválóbb óvodapedagógus jelöltet. Fotó: GFE PK

Bíró Gyula, a GFE Gyakorlóintézményének főigazgatója, címzetes egyetemi docens, a GFE PK Gyermeknevelési és Módszertani Tanszékének oktatója, a jelöltek köszöntésekor elmondta, hogy a szarvasi pedagógusképzés e jeles alkalma, egy parányi mozzanata annak a szakmai munkaszintézisnek, ami a pályára készülés és a hivatásgyakorlás „előszobája”. Egy olyan megmérettetés, amely munkapiaci szempontból is egy belépője lehet az elhelyezkedésnek, láttatva a jelöltek kiválóságát. Az esemény pedig tökéletes alkalom azoknak az erősségeknek a megmutatkozására, amit az elméleti és gyakorlati képzés szintézise ad. Az egyetemi kar és a gyakorlóintézmény nevében a főigazgató köszöntötte a megjelenteket, jó munkát kívánt a verseny résztvevőinek, a már pályán lévő nevelői közösségnek, valamint a zsűri tagjainak.

Az idei szakmai alkalom értékelő bizottságába felkérést kapott Hodálik Pál, a Békés Vármegyei Közgyűlés tanácsnoka, Bajomi-Nagy Éva intézményegység-vezető, vezetőtanár, Huszár Istvánné ny. igazgatóhelyettes, gyakorlati képzés vezető, főiskolai mesteroktató, valmint Montvajszkiné Bátor Anna, ny. szakvezető óvodapedagógus, gyakorlati képzés vezető. Az év díj jelöltjei: Behan Gréta Ajándék, Tartóczki Zsanett Laura és Varga Dorina egyetemi hallgatók voltak.

A szakmai délután háziasszonya Sulyan Eszter szakvezető óvodapedagógus, munkaközösség-vezető volt, aki programfelelősként koordinálta az előkészületeket, és a verseny napját, és a program sikeres lebonyolításában Palyafári Fruzsina szakvezető óvodapedagógus működött közre. A Búzavirág csoport óvodásai Balla Piroska: Tanítóimnak című versével kedveskedtek a megjelenteknek, és dobbantották meg a nap közös szívverését, a pedagógus hivatás szakmaszeretetét.

A jelöltek bemutatkozó előadásukkal láttatták óvodapedagógussá válásuk útját, és előzetes feladatként esszé formájában bontották ki hitvallásukat, pedagógiai nézőpontjukat „Az óvodapedagógus partnerkapcsolati kommunikációi” témacímmel. A verseny a jelöltek helyzet- és problémamegoldó képességét is próbára téve olyan szituációs feladatokat vonultattak fel, amelyek megrajzolták azt a nevelői arcélt, amivel a hallgatók pályára lépnek. Egy képzeletbeli óvoda nevelőtestületét megalakítva, a szakmai munkát megtervezve, zöld óvodai munkatervét összeállítva kellett együtt dolgozni, szerepeket megosztani, ötleteket formálni, és megosztani, kommunikálni a közös prezentációban, majd a zsűri tagjaival történő beszélgetés mentén profilozni a nevelési év várható mozzanatait. A versenyfeladatok második fordulójában a gyakorlati tájékozottságé volt a főszerep, szituációs feladatokon keresztül a kommunikációs, helyzetfelismerő, identifikációs, empátiás képességeiket mutatták meg a jelöltek.

2024-ben a „Legkiválóbb óvodapedagógus-jelölt díjat” Varga Dorina kapta, aki az egyetemi kar idei diplomakiosztó ünnepségén veheti át majd az elismerést, dr. Katona Krisztina dékán, főiskolai tanártól és Bíró Gyula főigazgatótól.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában