Kék hírek, bulvár

2008.01.25. 12:26

Mezőhegyesi drogügy: csak némi növényi törmelék került elő - frissítve

Nem kizárt, hogy vaklármának bizonyult a mezőhegyesi drogügy. Igaz, eljárás folyik, némi növényi törmelék is előkerült, de még nem világos, hogy az érintettek árultak-e, fogyasztottak-e kábítószert.

Beol - H. M.

- A Mezőkovácsházi Rendőrkapitányságra az egyik dél-békési város középiskolájából 2008. január 24-én érkezett jelzés, miszerint az intézményben kábítószer gyanús anyagot adnak át egymásnak diákok - tájékoztatta lapunkat  Vargáné Szombati Andrea sajtóreferens.

A jelzést követően a kapitányság soron kívül intézkedett, és megkeresték azt a két diákot, akiket a bejelentő kapcsolatba hozhatónak gondolt az információval. Velük szemben a rendőri intézkedés során a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték. Az egyik fiatalembernél kis mennyiségű zöld színű növényi törmeléket is találtak, melyeket a rendőrség szakértői vizsgálatra küld.

A fiatalok nem kerültek őrizetbe. A kapitányság kábítószerrel visszaélés gyanúja miatt indított eljárást az ügyben. Az eljárás tisztázza majd, hogy a zöld növényi törmelék ténylegesen kábítószer-e. A diákoktól vett minta vizsgálati eredménye pedig azt mutatja majd meg, hogy a két fiatal fogyasztott-e tiltott szert.

A nyomozás tehát nem valaki ellen folyik, és a jelzés valóságtartalmának tisztázása a cél. Az elsődlegesen felmerült információk alapján valószínűnek látszik, hogy a diákok egymás közötti szóbeszédéről van szó. Ezt azonban biztonsággal csak a negatív vizsgálati eredmények támaszthatják alá.

Lapunk megkeresésére Berka Róbert intézményegység-vezető helyettes elmondta, hogy valóban érkezett jelzés egy tanártól, akit egy diák keresett meg. Egyeztettek a felettesekkel, a gyermek- és ifjúságvédelmi felelőssel, majd felhívták a rendőrséget.

A rendőrök megkeresték azt a két diákot, akik kapcsolatba hozhatók az információval és elindult a vizsgálat. Kiemelte: sajnálatos társadalmi jelenség, amivel szembesültek, de nem szabad megkerülni még akkor sem, ha bíznak benne, hogy nem történt kábítószeres visszaélés.

Szemet is hunyhattak volna, ám az intézmény köteles tisztázni a helyzetet a diákok egészséges fejlődése érdekében. Pozitívum és a bizalom jele, hogy volt olyan gyerek, aki mert szólni a jelenségről. Reggel a diákönkormányzattal is megbeszélték az ügyet, és erősíteni kívánják a drogprevenciós programjaikat.

— A mezőhegyesi drogügy nem csak helyi probléma, a társadalmi változásokban is gyökerezik. Ugyanakkor nem dughatjuk homokba a fejünket, mert a jelenség élő gond, ezért még jobban kell(ene) figyelni gyermekeinkre. A megelőzéshez bizalom és felvilágosítás kell — mondták az általunk megkérdezett mezőhegyesiek.

Az esetről megkérdeztük Csanádi István polgármestert, aki maga is 35 évet töltött a középiskolában. Visszaemlékezése szerint több évvel ezelőtt fordult elő egy hasonló eset, amikor ipari kender levelével próbált ügyeskedni egy-két diák, ám az alapos vizsgálat bebizonyította, hogy csupán „üzleti” gyerekcsínyről volt szó. Hétvégenként a rendőrség a diszkókban is tart razziákat, és nem tud róla, hogy a város drog terén fertőzött lenne. A helybeliek úgy vélik, az a gond, hogy a gyerekek túl fiatalon kezdik a szórakozást, szabadabbak, meggondolatlanok és a tiltott dolgok mindig csábítók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!