Gazdaság

2008.10.17. 18:55

Tizenkilenc Békés megyei település az OTP feketelistáján

Békés megyéből 19 települést sorolt abba kategóriába az OTP Bank, ahol az ingatlanokat már nem fogadják el hitel fedezeteként az RTL Klub információi szerint.

B. I. / Cs. Á.

Térségünkből Almáskamarás, Biharugra, Dombiratos, Geszt, Kevermes, Kisdombegyház, Körösnagyharsány, Kötegyán, Kunágota, Magyarbánhegyes, Magyardombegyház, Medgyesbodzás-Gábortelep, Mezőgyán, Mezőhegyes, Nagybánhegyes, Pusztaottlaka, Sarkadkeresztúr, Újszalonta és Zsadány tartozik e körbe.

Döntően Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települések kerültek fel az OTP Bank listájára, melyet a gazdasági válság hatásai miatt szigorítottak. Országszerte összesen 402, míg Békés megyében 19 település neve szerepel itt. A listán lévő falvak és városok területén található ingatlanokra a legnagyobb honi kereskedelmi bank immár nem ad hitelt.

„ ... a hátrányos megkülönböztetés iskolapéldája ... ”

— Felháborító s a hátrányos megkülönböztetés iskolapéldája az, hogy a legnagyobb kereskedelmi pénzintézet nem tekinti forgalomképes jelzálog hitelfedezetnek a kötegyáni, magántulajdonú lakóingatlanokat — öntötte szavakba véleményét Nagyné Felföldi Ilona, Kötegyán polgármester asszonya.

A település vezetője kifejtette: a diszkriminatív döntés mindenképpen gátolja az amúgy is nehéz gazdasági helyzetben lévő településen élőket. Elveszi a kedvét ugyanakkor az ingatlanvásárlási szándékkal megjelenő érdeklődőknek, s nehéz helyzetbe hozza a vállalkozókat is, hiszen esetleges hitelfelvétel esetén az ingatlan nem jelent fedezetet.

— A település vezetése, a súlyosan diszkriminatív döntés kivizsgálását kezdeményezi az állampolgári jogok országgyűlési biztosánál — jelentette ki Nagyné Felföldi Ilona.

Dudás Árpád: ez a reformba csomagolva falurombolás következménye

A betétesek érdekeinek védelmére hivatkozva, egyetért a pénzintézet döntésével Dudás Árpád, Zsadány polgármestere. Ugyanakkor azt állítja, hogy a bankszektor a kialakult politikai helyzetre reagált.

— A kormány az önkormányzati reformba csomagolva falurombolást hirdetett. Ennek következménye, hogy a legnagyobb kereskedelmi pénzintézet forgalomképtelen vagyonnak nyilvánította a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben lévő településeken lévő ingatlanokat — taglalta Dudás Árpád.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!