Közélet

2008.11.04. 17:55

A békési anyák nem szülnek otthon

Békés megyében a legkevesebb az otthon szülés az országban. Az orvosok örülnek ennek, az anyák egy része nem.

F. G. K.

Az elmúlt négy évben 2—5 otthon szülés történt a megyében, míg például Hajdú-Biharban 33—45-en születnek évente kórházon kívül. Kérdés, az adatok mennyire torzítanak. Több Békés megyei nő szült lakásban vagy születésházban, de mivel helyben nincs dúla, azaz segítő vagy születésház, máshová utaznak.

Az orvosok nem pártolják a régi-új módit. Dr. Rucz Árpád szülész-nőgyógyász, a békéscsabai Réthy Pál kórház osztályvezető főorvosa szerint Békés megyében azért kevés az otthon szülés, mert az asszonyok felismerik a veszélyét, akkor is, ha előzetesen nem várható komplikáció.

— A kórházi szülés vívmány — mondta dr. Rucz Árpád. — Ha bármi probléma lép fel, például a baba nyaka köré csavarodott a köldökzsinór, azonnal tudunk segíteni. Sokan azzal érvelnek, hogy régen a kukoricaföldön is világra jöttek a csecsemők. Ez igaz, de akkoriban az asszonyok 8—10 százaléka halt meg, most évente az országban 2—4 nőt veszítünk el kórházban. Vannak olyan országok, ahol adottak az otthon szülés körülményei, hazánkban ez nem így van.

— Az egyik gyerekemet születésházban, a másikat itthon, a lakásunkban hoztam világra - mondta a muronyi Gulyás Gáborné Kiss Bernadett, aki nem azért választotta az intézményen kívüli lehetőséget, mert rossz élménye lett volna a kórházakkal, orvosokkal kapcsolatban. Számára nem is a helyszín a fontos, hanem a segítők szemlélete.

— A világon minden statisztika azt mutatja, a tervezett, szaksegítséggel történő otthon szülés legalább olyan biztonságos, mint kórházban. Jóval kevesebb viszont a felesleges rutinbeavatkozás, a folyamatot nem gyorsítják, az újszülöttet nem veszik el az édesanyjától. A nagy felkészültségű segítő bábák nem levezetik, hanem kísérik a folyamatot, és ha gond van, már az első jeleknél értesítik a kórházat. Az otthon szülés feltétele, hogy a szülők egyhetes tanfolyamon vegyenek részt, hogy a vizsgálatok és ultrahangfelvételek alapján a bába úgy ítélje meg, minden rendben van a babával és az édesanyával is — mondta az asszony, aki szeretné, ha elkészülne a 15 éve várt otthon szülést szabályozó törvény, és ha minél több kórházban lehetne az otthonihoz hasonlóan, háborítatlan körülmények között szülni.

A kórházak igyekeznek, de persze nem tudnak teljesen otthoni körülményeket biztosítani. Békéscsabán van alternatív vajúdó, és mindenhol bent lehet egy nagykorú is a szülő asszony mellett. A legtöbben a párjukat kérik meg erre, de volt olyan is, akit az ügyvédje kísért el kamerával, hogy ha komplikáció adódna, perelhessen. Nem volt baj.

Az apa a kisgyerekekkel együtt segítette a szülést

Baji Miklós Zoltán legkisebb gyermeke, Botond is otthon jött világra.

— Nem egészen így terveztük, de nagyjából egyedül „vezettem le” a szülést. Ha kellett, a hároméves Ábel és az egyéves Sára segített, hozta, amit kell. Mire a bábaasszony megérkezett, már a kezemben volt a baba feje — mondta a performansz művész, akinek heteken belül, várhatóan decemberben születik ebből a házasságából a negyedik, összességében a hatodik gyermeke. Úgy tervezik, hogy a legifjabb családtag, Gergő is otthon jön majd világra, ahogy a bátyja is.

 

— Nem egészen így terveztük, de nagyjából egyedül „vezettem le” a szülést. Ha kellett, a hároméves Ábel és az egyéves Sára segített, hozta, amit kell. Mire a bábaasszony megérkezett, már a kezemben volt a baba feje — mondta a performansz művész, akinek heteken belül, várhatóan decemberben születik ebből a házasságából a negyedik, összességében a hatodik gyermeke. Úgy tervezik, hogy a legifjabb családtag, Gergő is otthon jön majd világra, ahogy a bátyja is. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!