Közélet

2008.11.05. 19:59

Nincs pénz segélyre, bérre – egymást okolják a szomszédos falvak

Kisdombegyházon hiába várták a postást. Az önkormányzatnak egyetlen fillérje sincs, a bank zárolta a számlájukat. Tonka Istvánné polgármester szerint Magyardombegyház „zsigerelte” ki a falu kasszáját. Dús Ildikó polgármester másképp látja a helyzetet.

K. E.

Nem kapták meg a bérüket határidőig, november 5-éig a kisdombegyházi közalkalmazottak, köztisztviselők. A segélyben részesülők is hiába várták csekély, de a mindennapi betevőhöz nélkülözhetetlen pénzüket. A település kasszája üres, csakúgy, mint a szomszédos Magyardombegyházé. Ott kifizették a dolgozókat, ám az önkormányzat nem utalta át a gesztortelepülésnek a körjegyzőséggel és az egészségügyi társulással kapcsolatos forrásokat.

Kisdombegyház ebből rendezte volna a bank felé a munkabérhitelét. A fennálló tartozásuknak csak egy részét fizették vissza, ezért a bank zárolta a számlájukat. A két település vezetése másképp ítéli meg a kialakult helyzet okait. Annyi bizonyos: szétválnak útjaik. Magyardombegyház bejelentette: december 31-ével felbontják a körjegyzőséget.

— A törvény körjegyzőségbe kényszerítette az 1000 lakos alatti településeket. A közelség miatt a szomszédos Magyardombegyházzal léptünk „frigyre” — mondta Tonka Istvánné kisdombegyházi polgármester.

— A körjegyzőséget 2006. december 29-én alapítottuk meg. Magyardombegyház már 2007 februárjában nem fizette a lakosságarányos hozzájárulást, 2,7 millió forintos tartozást halmoztak fel. Inkasszót tettünk a számlájukra, a testületük beleegyezésével. Nekünk is szükségünk volt a pénzre. A közintézményeinkben ki akarták kapcsolni a gázt, a villanyt. Év végén kifizették a pénzt, de azóta is bajok vannak. Jelenleg 1,84 millió forinttal tartoznak. Még az előző ciklus testületei hozták létre az egészségügyi társulást. A fizetéssel ott is hasonló a helyzet. A 2006 előtti időkből Magyardombegyháznak 2 millió forintos tartozása van. Tavalyról további 339 ezer, idén 514 ezer forint adósságuk halmozódott fel. A faluban egyre élesebb a kritika: ne mi tartsuk el Magyart!

(A cikk a hirdetés után folytatódik.)

 

Tonka Istvánné elmondta, ők hagyták Magyardombegyházt élni, ezt várták volna tőlük is.
— A munkabérhitel-keretünknek egy részét tudtuk visszafizetni, így a bank zárolta a számlánkat. Egymillió forint kellene, hogy feloldják. Napi kapcsolatban állok dr. Karsai József képviselővel. Az Önkormányzati Minisztériumtól is segítséget kértünk. A dolgozókat és a segélyezetteket a lehető leghamarabb ki akarjuk fizetni.

Magyardombegyházon 264-en élnek. A falu 74 millió forintból gazdálkodik, 28 milliós forráshiánnyal. Dús Ildikó polgármester is a gondokat sorolta. — Tavaly még volt munkabérhitelünk, de idén már nem adott a bank. 2007 végén 4 millió forint folyószámlahitelünk volt, amire a pénzintézet inkasszót tett. Így hiába kaptunk a kormánytól „tűzoltásra” segítséget, a bank rátette a kezét. Kétmilliónk maradt, amit január 5-én befizettünk a társulásba. Mi a nettó állami finanszírozásból élünk hónapról hónapra.
Dús Ildikó elmondta, az Önkormányzati Minisztériumtól kért tanácsot, ami pénz a számlájukon volt, a körjegyzőségbe, bérre, segélyre fordítsák-e. — Azt válaszolták, csakis az utóbbit finanszírozhatjuk belőle. Nem értem, hogy Kisdombegyház miért várt volna el törvényszegést. Megértem a gondjukat, de nem tehettünk mást.

Magyardombegyház bejelentette, év végén felbontja a körjegyzőséget. Most mind a két falu új „házastársat” keres. A kérdés, akad-e, aki a pénztelen kisfalvakat a „hátára” veszi.

Az iskolatársulásnak mindkét település tartozik

A dombegyházi általános iskola társulási formában működik Kisdombegyházzal és Magyardombegyházzal.

— A normatív támogatás nem elegendő, ezért a társulási megállapodás alapján a három településnek hozzá kell járulnia az iskola fenntartásához — mondta dr. Varga Lajos, Dombegyház polgármestere.

— A két falu összesen 2,4 millió forinttal tartozik. Várhatóan a jövőben sem tudnak fizetni. Valószínűleg kénytelenek leszünk inkasszót benyújtani. Nem ellenük, hanem, hogy megmaradhasson a három falu diákjainak az iskola.

 

— A normatív támogatás nem elegendő, ezért a társulási megállapodás alapján a három településnek hozzá kell járulnia az iskola fenntartásához — mondta dr. Varga Lajos, Dombegyház polgármestere.

— A két falu összesen 2,4 millió forinttal tartozik. Várhatóan a jövőben sem tudnak fizetni. Valószínűleg kénytelenek leszünk inkasszót benyújtani. Nem ellenük, hanem, hogy megmaradhasson a három falu diákjainak az iskola. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!