Közélet

2008.11.07. 17:39

Egy éve születtek a csabai hármasikrek

Egyévesek a békéscsabai Gyenge ikrek. A három fiú születése azért kisebb csoda, mert nem egypetéjűek, mégis egyneműek.

F. G. K.

Kalandosan, úttalan utakon jutunk el fotós kollégámmal a Mozdony utcába, holott tudjuk, aszfaltút is vezet a sín melletti otthonhoz, csak nem találjuk. Amikor negyven perc bolyongás után végre megállunk a ház előtt, azt hiszem, rossz helyen járunk, túl nagy a csend. Pedig jó ajtón kopogtatunk, a Gyenge fiúk is fent vannak, még csak nem is gyengélkednek, leszámítva egy kis náthát.

— Amikor séta közben meglátják az emberek a testvéreket, sokan sajnálkoznak, milyen nehéz lehet három kisgyerekkel. Nem hiszik el, hogy sokszor kevesebb a gond, viszont annál több az öröm velük, mint egy gyerekkel. A fiúknak természetes, hogy hárman vannak, sőt, egy-egy órát már maguk is eljátszanak — mondta az édesanya, Gyengéné Horváth Adrienn. Miután nem egypetéjű ikrek, „csak” testvérek, nem hasonmásai egymásnak. Az elsőszülött Lackó a vezér, Csabi a nagy bohóc, a legkisebb, 1310 grammal született Zsombor pedig örökmozgó. Elbűvölő a kisfiú rengeteg, égnek álló haja. Nemcsak nekem, Csabinak is tetszhet, mert belekapaszkodik. Ezt Zsombor nem értékeli, de végül nem törik el a mécses nála.

A hirdetés után folytatódik

A fiúk — akik ma egyévesek —, már állnak, sőt, kis kapaszkodással járnak is, így egyre nagyobb területet fedeznek fel a lakásban. Lackó bemutatja, hogy könnyedén felmászik a kanapéra, mi több, valamelyik reggel egy kosárba is beleállt. Csupán azzal nem számolt, hogy az billeg.

[caption id="" align="aligncenter" width="585"] Sokszor kevesebb a gond három egykorú babával
[/caption]

— Mindent megesznek. Tegnap csirkepörkölt volt a menü. Általában én főzök, ritka, hogy készételt kapjanak — mondta Adrienn. Szerencsésnek érzi magát az édesanya annak ellenére, hogy kevés ideje jut pihenésre. Mindig akad házimunka, naponta háromszor megy a mosógép. Elkelne egy szárítógép is, mert ősszel és télen nehezen szikkadnak a ruhák, ráadásul a három szárító sok helyet foglal. A kiadás viszont sok: csak az áramszámla és pelenka havonta húsz-húszezer forint — tudom meg Adrienntől, aki éppen Zsombort dajkálja, miközben a másik két fiú egy játékot forgat, ütöget.

— Sokat nevetünk azon, hány cipő sorakozik majd az előszobában, ha megnőnek az ikrek és jönnek a barátaik, barátnőik. Igaz, szombaton, amikor a fiúk születésnapját ünnepeljük, 31-en leszünk. Ez csak a szűk család.


 

— Hat plusz három unokám van — mondja az asszony, akinek ugyan nem tartozik a munkaköréhez, de ha a fiúk alszanak, vasal, mos vagy mosogat, hogy segítsen az édesanyának. — A fiúk olyanok, mintha az unokáim lennének, imádom őket. Reggel, amikor megérkezek, sietnek elém az ajtóba.

Sokszor kevesebb a gond három egykorú babával -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!