Közélet

2008.11.11. 17:05

Antiprovidentesek kampányolnak az uzsora ellen

A Beol számításai szerint több ezer szórólapot hintettek szét Gyulán a hétvégén. A papírok a gyorskölcsöneiről ismert Provident Zrt. szolgáltatásainak a veszélyeire figyelmeztetnek.

cs. á.

„Hiányzik az, hogy még hétvégén is csöngessenek a legális uzsorások helytartói a pénzt követelve? Erre gondoljon, amikor hívni akarja őket!” Többek között ez áll azon a szórólapon, amelyet lapunk becslése szerint több ezres nagyságrendben juttattak el gyulai háztartások postaládájába. Az „Antiprovident Akciócsoport” által jegyzett röpirat arra figyelmeztet, hogy a felvett kölcsönnek legalább a dupláját kell visszafizetni. Viszont ha az ügyfél egy-két alkalommal nem teljesít, a kölcsön többszörösét követelik.


Legális uzsorakölcsönről van szó az Antiprovident szerint

A szórólapon szerepelt egy elektronikus levélcím, melyre próba-szerencse alapon elküldtük kérdéseinket. Többek között arra voltunk kíváncsiak, kik állnak a csoport mögött.
— A csoport tagjai hétköznapi emberek, akik különféle területeken végzik munkájukat. Kilétünket egyenlőre nem vállaljuk, mert veszélyesnek érezzük a Provident mögött álló erőket. Bejegyezve nem vagyunk, alkalmi csoportosulásról van szó. Fel szeretnénk hívni a társadalom figyelmét az egyre drasztikusabb méreteket öltő leszakadásra. Nem értjük a PSZÁF (Pénzügyi Szervek Állami Felügyelete) szakmai felügyeletének hiányát sem — jött a válasz, melyben a tudatlanságot kihasználó, kizárólagosan a profitot szem előtt tartó, legálisan működtetett uzsorakölcsönről írnak.

A hirdetés után folytatódik!  


A Provident gondolkodik, hogy lépjen-e az ügyben

A témával kapcsolatban megkerestük a Provident Pénzügyi Zrt-t. Mikola Gergely kommunikációs igazgató szűkszavúan annyit mondott, hogy hallottak az esetről. Megkérdeztük, mit szól ahhoz, hogy a szórólapon legális uzsorának nevezik a Provident kölcsöneit, de a választól elzárkózott. Azt viszont elmondta, hogy gondolkodnak „a lehetséges és szükséges lépések megtételén”. Megkérdeztük a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy érkezett-e hozzájuk be- vagy feljelentés a szórólapozással kapcsolatban, de nemleges választ kaptunk.

Jó esetben a felvett összeg dupláját fizetik vissza

Pontos adatok nem állnak rendelkezésünkre, de tudomásunk szerint Gyulán több száz ember vett már fel ilyen hitelt. Dénesmajorban például az ott élők legalább fele „Providenciás”, ahogy sok ember emlegeti a hitelt.

— Nem gondoltuk át igazán, mit is jelent ez a kölcsön. Tetszett, hogy nem kell bemenni a bankba, és házhoz hozzák a pénzt, ami gyorsan kellett, mint a tévéreklámban. Igaz, a Providentesek azóta is jönnek, ráadásul hetente. Mostmár tudom, mit jelent a 240 százalékos THM, de az az igazság, hogy túl nagy volt a csábítás — számolt be a gyorshitellel kapcsolatos tapasztalatairól egy négytagú család édesanyja.

Ők több részletben 400 ezer forintot vettek fel, és ha egyszer sem késnek a visszafizetéssel, ideális esetben 800 ezret fizetnek vissza. Arra a kérdésre, hogy ha legközelebb megszorulnak, a Providentet hívják-e, nem érkezett egyértelmű válasz. Az édesanya elmondta, ha nagy a szükség, és pénz kell, elképzelhető, hogy rászorulnak a hitelre.

Háztartási gépekkel is törlesztettek az adósok

Úgy tudjuk, a Provident-hitel miatt Gyulán még nem került sor végrehajtásra, de színesebbnél-színesebb történetek keringenek arról, ki hogyan rendezte adósságát. Egy idősebb ember háztartási gépeit bukta a könnyen jött hitel miatt, más arról panaszkodott, hogy a vasárnapi ebéd közben csengetett a pénzügyi cég képviselője, és követelte a tartozást. Arról megegyezik az emberek véleménye, hogy ezt a kölcsön általában a legszegényebbek veszik fel. Éppen ezért lehet súlyos következménye, hogy a pénz többszörösét kell visszafizetniük.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Több ezer postaládába került belőle
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!