Közélet

2008.11.20. 10:40

Szlovák népdallal fogadták a miniszterelnököt Békéscsabán

Mint megírtuk, a városvezetéssel, a helyi szlovákság képviselőivel és feltehetően Ján Süli békéscsabai szlovák főkonzullal is találkozik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön a megyeszékhelyen. Tudósítónk a helyszínen követi az eseményeket.

ny. l.

A miniszterelnöknek az volt a kívánsága, hogy egy igazi szlovák tanyát is megnézhessen. A csabai közösség döntése Csiernyik János lovastanyájára esett. A szlovák származású nyugdíjas nyomdász — aki szorgalmazta és támogatta a hajdani csabai tanyai iskolákról szóló könyv megjelentetését — a két nép békés egymás mellett élését nagyon fontosnak tartja és tesz is érte. A miniszterelnököt igazi tót disznótoros ebéddel, kiszelylevessel, sült kolbásszal, hurkával és cigánkával várta.

12.20 Befejeződött a megbeszélés, ezután sajtótájékoztató következett, melyről részletesen itt olvashatnak. A miniszterelnök elment a békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumba, ahol egy iskolagyűlésen vesz részt, utána pedig egy csabai tanyán ebédel.

11.00
Megérkezett a Szlovák Kultúra Házába Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Egy szlovák dallal fogadták, majd pedig bemutatták neki azt a kiállítást, amelynek munkáit a békéscsabai Degré utcai gyerekotthon gondozottjai készítettek. Gyurcsány miniszterelnöknek megtetszett egy fonott tálca, ezt 1600 forintért meg is vásárolta. Ötezressel tudott csak fizetni, így még további tárgyakat is vett, például egy szőnyeget, melyet szintén a gyerekek készítettek. Jan Süli szlovák főkonzul zlatá borovicskát adott át a miniszterelnöknek, hogy szokja a szlovák ízeket is. A főkonzul a kormányfő feleségének egy modrai majolikát küldött.

Jelenleg tart a tanácskozás, ahol az országos szlovák önkormányzat elnökével és a szlovákság helyi képviselőivel beszélget Gyurcsány Ferenc.

Közben zajlik a Kossuth téren a tüntetés. Samu Tamás Gergő, a Jobbik megyei elnöke a Beolnak elmondta, elsősorban Gyurcsány Ferenc személye ellen demonstrálnak. Szerinte nem oda kellett volna jönni a szlovák-magyar viszonyról tárgyalni, ahol békességben élnek a népek egymással, például a jobbiknak is több szlovák tagja van. Gajdos Attila például szarvason a szlovák kisebbségi önkormányzat képviselőjelöltje is volt – mondta el az elnök.

10.42
Jelenleg 20-25 ember tüntet a békéscsabai Kossuth téren, a Szlovák Kultúra Házának a szomszédságába, ahová perceken belül érkezik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A tüntetők folyamatos "csapaterősítést" várnak. Tudósítónk szerint a városban rendkívül nagy a rendőri jelenlét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!