Gazdaság

2008.12.03. 18:07

Újabb 120 ember kerül utcára: felszámolják az újkígyósi falemezüzemet

Megkezdődött az Újkígyósi Falemezüzem (ÚFA) Kft. felszámolása. Így utcára kerül az a 120 dolgozó is, akik a legvégsőkig kitartottak a cég mellett. Az egykor közel 300 embert foglalkoztató üzemből a legtöbben munkát szeptember vége óta, pénzt júliustól nem láttak. Akinek volt valamilyen tartaléka, mára felélte, sokan egyik kölcsöntől a másikig élnek.

cs. á.

ÚFÁ-soknak nincs hitel a boltban

A mondás úgy tartja, a bizonytalanságnál a biztos rossz is jobb, az Újkígyósi Falemezüzem (ÚFA) dolgozói aligha vágytak ilyen bizonyosságra. A napokban többen is levelet kaptak a szegedi Cég Felügyelet Kft-től, vagyis a felszámolóbiztostól. Tegnap este jó pár dolgozó összegyűlt, hogy megbeszéljék az utóbbi idők történéseit, és a találkozóra lapunk munkatársát is meghívták.

— Hetek, hónapok óta nem tudunk semmit, legfeljebb amit az újságban olvasunk, vagy a piacon hallunk. Én utoljára július végén láttam pénzt, akkor is a júniusi járandóságomat fizették ki. Azóta csak csend — mondta az egyik dolgozó. — Munkát szeptember vége óta, pénzt júliustól nem láttam. Ami tartalékunk volt, feléltük. A boltban az ÚFÁ-soknak már nem adnak hitelt — fogalmazott egy másik. Volt, aki azt tette szóvá, hogy fűteni sincs pénzük, ezért a határban gyűjtögetik a kukoricacsutkát, és azzal gyújtanak be. Másnak már a gyereke is azt ismételgeti vásárlás közben: „tudom, Gyuri bácsi nem fizet, ezért nem veszünk csokit".

A hirdetés után folytatódik!

Egykor 300 ember dolgozott itt, sokan a végsőkig kitartottak

A nehéz helyzetben a cégről sem érkeztek túl biztató hírek. Korábban arról számoltunk be, hogy az egykor majd'' 300 ember foglalkoztató üzemben nem hosszabbították meg a kontraktust a szerződéses dolgozókkal. A cégvezető Mihucz György október elején megerősítette a pénzügyi nehézségekről szóló információinkat, de egyúttal azt is jelezte, dolgoznak azon, hogy kilábaljanak a válságból.

Időközben néhányan felmondtak, mások sikerrel néztek új munkahely után, de a többség kitartott, és várta, hogy jobbra forduljon a helyzet. Kitartásukat részben a cég iránti hűség motiválta, hiszen sokan több, mint egy évtizede itt dolgoznak, mások egyszerűen azért nem léptek, mert sehol sem találtak munkát. A ÚFA-t sújtó gondok okai között a vezető elsősorban az energiahordozók árának jelentős növekedését, a szállítás és a nyersanyagárak drágulását, valamint az állami elvonások jelentős növekedését említette. Már ekkor megfogalmazódott, hogy egy felszámolási időszak következhet a nyáron betéti társaságból korlátolt felelősségű társasággá alakuló cég életében.

Bruttó 860 ezer forintig fedezi a bérgarancia alap a dolgozók követeléseit

A dolgozók követeléseire — és leghalaszthatatlanabb fizetnivalóik rendezésére valamelyest gyógyírt hozhat a felszámolóbiztos működése. Bélyi Tamás elmondta, már bejelentették a csoportos létszámleépítést. Ez a dolgozók szempontjából azt jelenti, hogy legfeljebb bruttó 860 ezer forint erejéig az állami bérgarancia alapból fedezik az ő követeléseiket. —

A létszámleépítés az üzemnél összesen százhúsz embert érint. Egyelőre arra vonatkozóan nem tudok információval szolgálni, hogy a felszámolási eljárásnak mi lesz a lefolyása, és hogy a többi követelésnek mi lesz a sorsa. A cégvezetés ugyanis még nem lépte túl a mérleg és más iratok leadásának a 40 napos határidejét, azokat egyelőre nem is kaptam meg — mondta a szegedi felszámolóbiztos. A regionális munkaügyi központtól származó információink szerint többek között kortól és végzettségtől függ, hogy kinek mit tudnak ajánlani. A hozzájuk fordulóknak személyre szabva mondják meg, kinek mit tudnak ajánlani.

Egy nagy válságot már átéltek a rendszerváltáskor

Az újkígyósi üzem története még 1968-ra nyúlik vissza, amikor a budapesti Fürlemho cég meghonosította itt a hordógyártást. Az évek során a profil kibővült, többek között széküléseket, széktámlákat gyártottak, majd ezt követte a rétegelt lemezek előállítása. A rendszerváltás előtt leállt a termelés, akkor Bánáti Ottó és Mihucz György a munkahelyek megtartása érdekében vitte tovább a tevékenységet az újkígyósi tsz belső rendszerében. Csak komoly nehézségek után, 1991-ben jutottak el odáig, hogy önálló céget alapítsanak. 2005-ben a két vezető szétvált, a Bánáti Ottó által fémjelzett Furnér-Pack Kft. viszont ma is működik.

A cégvezető újraindítaná a tevékenységet, és számít a kormány segítségére

Nem szabad veszni hagyni az Újkígyóson létrehozott szakmai kultúrát, ezért Mihucz György szeretné tőkeerős befektetők bevonásával újraindítani a munkát. A cégvezető arról tájékoztatott, hogy korábban ugyan csődegyezséget kezdeményeztek, de az időközbeni felszámolási eljárás azt meghiúsította. Kérdésünkre nem cáfolta, hogy a másik, érdekeltségébe tartozó cég, az Optimum Wood Kft. is nehéz helyzetbe került, a problémák itt 14-18 embert érintenek. Mihucz György a tőkeerős befektető bevonása mellett abban bízik, hogy a kormányzat is segítséget nyújt a talpraállásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!