Közélet

2009.01.07. 17:16

Berényi kultúrháború: újabb fordulat az igazgatóválasztás ügyében

„Nem rendelkezik a jogszabályok által elvárt szakmai gyakorlattal Onody Gyuláné, a mezőberényi Orlai Petrics Soma Kulturális Központ októberben kinevezett igazgatója” — áll a Dél-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal napokban megszületett törvényességi észrevételében. Az önkormányzatnál viszont továbbra is azon a véleményen vannak, hogy nem hiányzik a szakmai gyakorlat, s annak meglétét dokumentumokkal is bizonyítani tudják.

P. G.

Mint ismert, az intézményvezető-választás az első pillanattól megosztotta a közép-békési város közvéleményét, a lapcsaládunkhoz tartozó Beol.hu internetes oldalon, a témával foglalkozó írásokhoz több mint 2500 hozzászólás érkezett. A számos egyéb kérdést is felvető vélemények között a legtöbben talán éppen a szakmai gyakorlat meglétét firtatták.

A közigazgatási hivatal szakemberei már említett levelükben leírják, hogy az Onody Gyuláné önéletrajzához csatolt „Egyéb információk” között szerepel egy utalás arra, hogy „hat évig vezette az iskola könyvtárát...” Ezt azonban semmilyen dokumentum nem igazolja, illetve a munkahelyek felsorolásából ezt nem lehet megállapítani, hiszen a konkrét munkaköröket semmilyen formában nem rögzítette.

A hivatal állásfoglalása szerint a mezőberényi képviselő-testület döntése jogsértő volt, s a grémium köteles a hozzájuk eljuttatott felhívásban foglaltakat január 31-ig megvizsgálni, illetve az annak alapján tett intézkedésekről a Dél-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal, illetve új nevén Államigazgatási Hivatal Békés Megyei Kirendeltségének vezetőjét tájékoztatni.

A képviselő-testület előtt több út áll

Amennyiben elfogadja a hivatal törvényességi észrevételét, új pályázatot kell kiírni a tisztség betöltésére. A grémium ugyanakkor el is utasíthatja az állásfoglalást. Ekkor két eset lehetséges. Ha bizonyítani tudják, hogy Onody Gyuláné rendelkezik az ötéves szakmai gyakorlattal, az ügy nyugvópontra érhet. Amennyiben viszont elutasítják az észrevételt, de a gyakorlat meglétét nem tudják bizonyítani, az éppen átalakulás közben járó hivatalnak a folyamat lezárulta után bíróság elé kell vinnie az igazgatóválasztást.

Információink szerint az önkormányzatnál továbbra is úgy vélik, hogy az eljárás törvényesen zajlott, s jövő héten tárgyalóasztalhoz ülnek az államigazgatási hivatal szakembereivel, ahol olyan dokumentumokat mutatnak be, amelyek pótolhatják a hiányosságokat.
A képviselő-testület — amennyiben szükséges — január 26-án tárgyal ismét a kérdésről, ahol minden bizonnyal a következő lépésekről is határoznak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!