Kultúra

2009.01.24. 16:09

Égi megfigyelők Nagyszénáson

Fennállásának 35. évfordulóját ünnepli az idén a nagyszénásiak csillagdája és a MIRA csillagászati szakkör. Évtizedek óta nagyon sok diák részese lehetett az égi jelenségeknek, ehhez pedig elkötelezett és a téma értő pedagógusaira, amatőr csillagászaira is szükség volt.

cs. i.

Kiss György volt az, aki Nagyszénáson sok éven át elvarázsolta a diákokat az égi jelenségekkel. Róla nevezték el a helyi csillagdát, ami péntek esténként benépesül a Mira csillagászati szakkör kíváncsi tagjaival. Zahorecz István amatőr csillagász és Fődi Andrásné pedagógus szerint 2008 sztár év volt. Több csodás égi eseménynek lehettek tanúi. Például gyönyörködhettek a Holmes üstökös látványában.

Egy februári hajnalon a teljes holdfogyatkozást figyelték. A nagyszénási amatőr csillagászoknak nagy terveik vannak az idén, hisze 2009 a csillagászat nemzetközi éve, ráadásul a szakkör a csillagda fennállásának 35. évfordulója is most lesz.  Születésnapi találkozót szerveznek azok részére, akik a 35 év alatt szakköri tagok voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!