Közélet

2009.01.30. 12:29

Tóth Károly: mondják fel a Priv-Invest-szerződéseket az önkormányzatok!

Tényfeltárást vár a sajtótól és vizsgálatokat az államigazgatás megfelelő szerveitől Tóth Károly egy budapesti székhelyű cég feltűnően jövedelmező önkormányzati megbízatásai kapcsán. Békéscsabán például a cég negyvenmilliós sikerdíjat kapott olyan feladatokért, amit a kis kincstár is meg tudna oldani.

g. e. - Beol.hu

Harminc százalékos sikerdíj
A szocialista politikus pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: tényekkel, adatokkal tudja bizonyítani, hogy Békéscsaba és hozzá hasonlóan még 24 magyarországi önkormányzat a Budapest Priv-Invest Gazdasági Tanácsadó Kft-vel kötött szerződést a 2007-2008-as év során kibocsátott kötvények szabad kapacitásának hasznosítására.

A Csapó Ágnes vezette cég Békéscsaba polgármesterével olyan tartalmú szerződést írt alá, mely szerint a kft. havi 200 ezer forint+ÁFA készenléti díjat kap a várostól, valamint sikeres befektetés esetén a nettó eredmény 30 százaléka is őt illeti.

A kiskincstár is ellátná
Az elmúlt évben, egy negyedéves elszámolás szerint a cég 40 millió forintos sikerdíjhoz jutott.  Tóth Károly arra hívta fel a figyelmet, hogy az említett megbízási szerződést Vantara Gyula polgármester kötötte a budapesti céggel, s annak tartalmáról a közgyűlés, de még a Fidesz frakció sem tájékozódhatott időben.

Az MSZP képviselője arra emlékeztetett, hogy a polgármesteri hivatal pénzügyi szakemberei, a "kiskincstár" kifogástalanul meg tudná oldani a kötvények kezelést, így volt ez a korábbiakban is, amikor évi 100 milliós keretbevételre tett szert a város a pénzek ésszerű mozgatásával. 

Hálózati sejtés
Tóth Károly a sajtótájékoztatón hálózatról beszélt, amit újságírói kérdésre válaszolva azzal magyarázott, hogy Csapó Ágnes cége bármiféle hirdetés nélkül 25 önkormányzattól kapott a békéscsabaihoz hasonló, nagyon jól jövedelmező megbízást.

A szerződések szinte teljesen megegyezőek, kisebb összegszerű eltérésektől eltekintve. A Budapest Priv-Invest forgatja például a Békés megyei önkormányzat, Békés és Gyomaendrőd kötvényeit is, országos szinten pedig többek közt Tata, Törökszentmiklós, Szolnok nevét említette meg - ezek mind fideszes önkormányzatok.

A közpénz nem játék
— Közpénzekkel nem szabad játszani. Lehet, hogy jogilag nem kifogásolhatóak ezek a megbízások, de erkölcsileg mindenképpen. Ez úton kérem fel az érintett önkormányzatok vezetőit, hogy azonnali hatállyal mondják fel a szerződéseket. 

A képviselő arról is beszámolt, hogy az ügyről tájékoztatta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét és a Pénzügyminisztériumot, és vizsgálatot kért. Az ügy egyébként várhatóan országos vihart kavar, több országos médium újabb Tocsik-ügyről beszél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!