Hírek

2006.09.16. 08:30

Bonsai fácskák és szusi az állatkertben

A hétvége mindkét napján bonsai kiállítással várja látogatóit Budapestről és az egész országból a Fővárosi Állat- és Növénykert. A Barlangteremben látható tárlat mellett origamizás és szusi csalogat.

Rados Virág

Bonsai fa, origami hajtogatás és szusi. E háromnak köszönhetően szeptember 16-án és 17-én, szombaton és vasárnap hamisítatlan lesz a budapesti állatkertben a japán hangulat. A különleges, kicsinyített fácskákat a Barlangteremben csodálhatja meg a közönség. (A kiállítást az Egyetemi Bonsai Club, az Óbudai Bonsai Egyesület és a Hermann Ottó Bonsai Egyesület szervezi.) A mintegy ötven fa zöme a Magyarországon honos fajok közül kerül ki. De akadnak közöttük olyan ritkaságok is, mint a mandzsu gyertyán (rendszertani nevén a Caprinus turczaninowii).

A legfiatalabb fácskák ötévesek, a legöregebbek ötven esztendősek. Ami viszont közös bennük: méretük alig néhány arasznyi. A tárlat különlegessége, hogy a miniatűr fákat nem önmagukban mutatják be, hanem forma szerinti komplett egységként. A bonsai fák mellé suiseki kövek, hangsúlyozó növények és faragott kiállítótárgyak társulnak. A japán hangulatról még az eredeti távol-keleti kézműves foglalkozás, az origamihajtogatás gondoskodik. Az ínyencek pedig megkóstolhatják a híres japán csemegét, a szusit. Lesz filmvetítés és bonsaigondozási tanácsadás is.

„Lapos edény”
A bon-sai kifejezés eredetileg lapos edényben nevelt fácskát jelent. Az aprócska, ám arányos fák kialakítása művészetének alapjaként egy lapos cserépedényre való termőföld szolgál táptalajul. Ezért csak kicsiny támasztó és táplálék-felszívó gyökérzet alakulhat ki, így a fa maga is „kisnövésű” lesz. Az arányosságot a fácskák megfelelő gondozásával és metszésével érik el a kertművészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!