Különleges rendőrségi esetek

2024.01.07. 14:20

Többször fogtak el határsértőket: márciusban 88 migráns jött

Különleges és tanulságos esetei 2023-ben is voltak Békés vármegye rendőreinek. A legérdekesebb történetek összegyűjtésében dr. Szombati Andrea, a vármegyei főkapitányság sajtószóvivője segített. Sorozatunk tizennegyedik részében kiderül, hogy a Békés vármegyei rendőröknek kiemelt feladatuk az államhatár őrzése, és több, nagy létszámú, migránsokból álló csoportot fogtak el.

Nyemcsok László

Kisteherautókban, furgonokban érkeztek a határsértők.

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

A március a határsértők fogásában kiemelkedő volt, ugyanis három teherautóban összesen 88 illegális migráns rejtőzködött. Az őket szállító embercsempészekkel éjszaka érkeztek. Tótkomlóson éjjel egy óra körül akartak leállítani a rendőrök egy kisteherautót, de a jármű vezetője a jelzésükre nem állt meg, elhajtott. Letért a szántóföldre, majd a teherautót a benne ülőkkel együtt hátrahagyva menekült. A rendőrök átkutatták a környéket, másfél óra múlva el is fogták a litván férfit. Közben a kisteherautó rakterében 37 embert találtak. A férfiak közül egy pakisztáninak, a többiek bangladesinek vallották magukat.

Egy másik napon, szintén éjjel egy óra körül Battonya külterületén ellenőriztek egy kisteherautót, aminek a rakterében 26 ember rejtőzködött. A magukat bangladesinek, nepálinak, indiainak és pakisztáninak valló férfiak és nők nem tudták hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságukat, és azt, hogy jogszerűen érkeztek Magyarországra. Közvetlenül az ellenőrzés előtt a jármű vezetőfülkéjéből kiugrott, és elfutott egy férfi, a határrendészek üldözőbe vették, majd el is fogták a jordán állampolgárt. Ő segített a határsértőknek abban, hogy a zöldhatáron át Magyarországra jussanak, illetve a kisteherautóval továbbszállította volna őket. Közben az elfogás helyszínének környékét átkutató rendőrök további négy külföldit találtak, ők sem tudták igazolni a személyazonosságukat és a jogszerű magyarországi tartózkodásukat. A hónap végén Mezőhegyes külterületén történt hasonló eset. A rendőrök késő este, háromnegyed 11 körül leállítottak egy osztrák rendszámú kisteherautót, amit egy litván állampolgár vezetett.  A raktérben 25 külföldi utazott, egy részük indiainak, a többi bangladesinek mondta magát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában