Maradandó fogyatékosság

2024.05.05. 11:48

Amputálni kellett az egyik utas karját, gerendási buszsofőr a vádlott

Maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 57 éves, büntetlen előéletű gerendási férfival szemben, aki buszsofőrként mulasztotta el a kellő körültekintést. Ennek következtében egyik utasa maradandó fogyatékosságot szenvedett. Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés, valamint közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabására tett indítványt.

Nyemcsok László

Forrás: Shutterstock

A vádirat szerint a férfi 2022. november 19-én, a hajnali órákban egy menetrend szerint közlekedő autóbuszt vezetve közlekedett Orosháza lakott területén, a Csorvási úton, Csorvás felől a városközpont irányába. A busz vezetője az autóbusszal a Csorvási út 27. szám előtt található autóbuszmegállóban megállt, majd az utascsere érdekében a jármű hátsó ajtaját kinyitotta.

A buszról utolsó utasként egy nő kezdte meg a leszállást, azonban annak tényleges befejezése előtt a busz vezetője indulási jelet adott, majd a sértett által használt hátsó ajtót becsukta. Ennek következtében az ajtó két szárnya a sértett jobb karját beszorította oly módon, hogy eközben a teste már az autóbuszon kívül volt. Mindezt követően a terhelt az autóbusszal elindult, a sértettet elrántotta, aki ennek hatására az utas az útra esett. Olyan súlyos karsérüléseket szenvedett, hogy a szakszerű gyógykezelés ellenére a jobb felkarját amputálni kellett.

Az ügyészség álláspontja szerint a terhelt a cselekményével megszegte a KRESZ 53.§ (3) bekezdésében foglaltakat, mely szerint a közhasználatú autóbusz vezetője indulási jelet akkor adhat, amikor az utasok fel- és leszállása befejeződött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában