Magának utalt hatmilliót

2024.05.04. 17:35

Csődbűntett miatt kell felelnie egy gyulai cég ügyvezetőjének

A hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett csődbűntett miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 55 éves, büntetlen előéletű, gyulai férfival szemben. Az ügyészség próbaidőre felfüggesztett fogházra tett indítványt a férfi ellen, aki az ügyvezetése alatt álló cég vagyonából saját magának nyújtott kölcsönt. A nyomozás során felmerült, több mint 250 ezer forint bűnügyi költséget is a vádlottnak kell majd megfizetnie az ügyészség indítványa szerint.

Nyemcsok László

A vádirat szerint a férfi a vádbeli időszakban egy gyulai székhelyű, reklámügynöki tevékenységet folytató cég egyedüli ügyvezetője volt. A gazdasági társasággal szemben az adóhatóság adótartozás miatt végrehajtási eljárást indított, amelynek keretében 2020. január 28-án 470 ezer forint adótartozás behajtására azonnali beszedési megbízást bocsátott ki a társaság bankszámlájával szemben.

Financial,Concept,,Owe,Asian,Young,Man,Sitting,Suffer,,Stressed,And
Forrás:  Illusztráció: Shutterstock

A végrehajtás eredménytelen lett, így az adóhatóság kezdeményezte a gazdasági társaság felszámolási eljárásának megindítását. A férfi, mint a cég képviselője, tudomással bírt a cég adótartozásáról, ennek ellenére 2020. január 4-én 4,5 millió, míg 2020. október 29-én 1,7 millió, azaz összesen 6.2 millió forintos kölcsönt nyújtott saját maga részére a gazdasági társaság vagyonából.

Az első kölcsön átmeneti, az utóbb nyújtott kölcsön végleges fizetésképtelenséget okozott a cégnél. A vádirat szerint a terhelt azzal, hogy a gazdasági társaság vagyonából a cég fennálló tartozásainak kielégítése helyett – az észszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétesen – saját részre kölcsönt nyújtott, a vagyont elvonta, és előidézte a kft. fizetésképtelenségét. Meghiúsítva ezzel az adóhatóságnak, mint hitelezőnek a kielégítését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában