Vádemelés

2024.05.07. 10:11

Téves diagnózis, az orvos hanyagsága miatt halhatott meg a fiatal csabai nő

Patológus szakorvosként téves diagnózist állított fel, ezért egy beteg nem kapta meg a szükséges orvosi kezelést, ami miatt a fiatal nő életét vesztette. A téves diagnózis miatt, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 56 éves gyulai férfi ellen. A vádlott felfüggesztett szabadságvesztésre számíthat.

Licska Balázs

Mint az az ügyészség sajtóközleményében olvasható, 2020. október 20-án az egyik Békés vármegyei kórház nőgyógyászati osztályán egy 22 éves békéscsabai nőnél részlegesen eltávolították mindkét oldalon a petefészket, mivel a megelőző vizsgálatok gyulladást és nagy terjedelmű ciszták jelenlétét igazolták.

téves diagnózis, patológus, szakorvos, halál
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat a patológus szakorvos ellen, aki téves diagnózist állított fel. Illusztráció: Shutterstock

Téves diagnózist állított fel a vádlott

A cisztákat kórszövettani vizsgálatra az intézmény patológiai osztályának küldték meg, ahol a vizsgálatot a vádlott végezte el. A férfi az észlelt elváltozások alapján jóindulatú elváltozásra utaló diagnózist állított fel, azaz negatív szövettani véleményt adott. A nőt elbocsátották a kórházból, de alhasi fájdalmai a műtét után sem javultak, 2021 márciusától egyre súlyosbodó tünetekről, hasi görcsökről, nagymértékű haspuffadásról, vérzésekről számolt be.

2021. május 7-én egy másik vármegyei kórházban laparoszkópiás műtétet végeztek rajta, azonban ekkor már a szakorvosok az elváltozást inoperábilisnek ítélték meg. Az újabb kórszövettani vizsgálat rosszindulatú, többszörös áttétet adó csírasejtes daganat jelenlétét igazolta. A nőnél a műtét után nem sokkal többszervi elégtelenség, illetve keringési elégtelenség alakult ki, ami miatt 2021. június 1-jén elhunyt.

Észlelnie kellett volna a rosszindulatú elváltozást

A vádhatóság szerint amennyiben a szakorvos kellő alapossággal és gondossággal végezte volna el a szövettani vizsgálatot, észlelte volna a rosszindulatú elváltozást, ugyanis a daganat teljes egyértelműséggel felismerhető, azonosítható volt akkor is, amikor elvégezte a szövettani vizsgálatot. A vádlott hanyagsága, foglalkozási szabályszegése hozzájárult a sértett halálához, mivel, ha idejében észlelik a kemoterápiára jól reagáló tumort, a nő életét jó eséllyel megmentik.

A járási ügyészség azt indítványozta, hogy ha a vádlott beismeri tettét, akkor a bíróság ítélje próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre, határozott időre tiltsa el a patológus szakorvosi tevékenységtől, mint foglalkozástól, valamint kötelezze a nyomozás során felmerült, több mint 1,8 millió forintos bűnügyi költség megfizetésére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában