Fejlesztés

2024.03.28. 20:05

Békési Galéria: kezdődhet az energetikai felújítás

Hamarosan elkezdődik a patinás békési Galéria épületének 439 millió forintos energetikai korszerűsítése – jelentette be a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Kálmán Tibor. Békés polgármestere elmondta, ez a beruházás az „első fecske” a TOP Plusz-os beruházások közül, a békési Galéria felújítását hamarosan több fejlesztés, így aszfaltozások is követik majd.

Papp Gábor

A békési önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére kiírt pályázatán nyert el 439 millió forintot, ami a projekt teljes összköltsége – fogalmazott Kálmán Tibor. A polgármester kiemelte, a békési Galéria patinás épületében művelődési ház és kaszinó is működött, mindig a város egyik éke volt, és a remények szerint a fejlesztésnek köszönhetően még inkább az lesz a jövőben is.

békési Galéria, felújítás, TOP Plusz
Kálmán Tibor: a békési Galéria fejlesztése az első fecske a TOP Pluszos beruházások közül. Fotó: Gazsó János

Békési Galéria: összetett munka valósul meg

– A beruházás eredményeként sokkal hatékonyabban valósul meg a befektetett energia felhasználása, többek között megtörténik a födém és födémhez kapcsolódó szerkezetek hőszigetelése, korszerűsítjük a külső nyílászárokat és a meglévő világítótesteket, hővisszanyerős légtechnikát és új kazánokat állítunk üzembe – sorolta Kálmán Tibor

Összesen 107 nyílászáró cseréje, illetve felújítása valósul meg, 101 lámpatestet cserélnek, aminek keretében 2700 kWatt energiát spórolnak majd meg. A kazánházakat elbontják, utólagos hőszigetelést kap a padlásfödém és a padlástér. A legnehezebb feladat a nyílászárók felújítása, illetve cseréje lesz, aminek mikéntjéről restaurátor szakemberek döntenek majd.

A polgármester hangsúlyozta, a Galéria felújítása az első fecske a TOP Pluszos beruházások között. A pályázat kivitelezési szerződését már aláírták, a területet áprilisban átadják a restaurátoroknak, majd a konkrét munkálatok is elkezdődnek, amelyek befejezésére egy év áll rendelkezésre. 

Hamarosan több fejlesztés, az aszfaltozás is elkezdődik

Hozzátette, a többi TOP Pluszos pályázat is megy előre, és a legtöbbeket érdeklő nagy szabású aszfaltozás a közbeszerzési eljárás folyamatba épített ellenőrzési szakaszában van, és hamarosan érkeznek a kivitelező cégek ajánlatai. A leromlott városrészek rehabilitációja, a tornaszoba építésének, az ipari terület, a csarnoképítés előkészítése és a további projektek is előkészítés alatt állnak.

– Építkezés és kivitelezések követik majd egymást a következő időszakban – hangsúlyozta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában