Lehetőség

2024.03.28. 16:23

Nemzeti Tudósképző Akadémia: Gyula is csatlakozik a kezdeményezéshez

Együttműködési megállapodást köt a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvánnyal a gyulai önkormányzat – döntött csütörtöki ülésén a fürdővárosi képviselő-testület. Ezzel a város csatlakozik a Nemzeti Tudósképző Akadémia Középiskolai Képzési Programjához.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő elmondta, a tehetséggondozás egy újabb formáját támogathatják Gyulán.  Mint kifejtette, a városban széles körű rendszert működtetnek a tehetséggondozás érdekében azoknak a fiataloknak az érdekében, akik tehetségesek és szorgalmasak, illetve kiváló tanulmányi eredményekkel rendelkeznek. Ilyen a Bay Zoltán Tanulmányi Ösztöndíj és az Erkel Ferenc Művészeti Ösztöndíj. A Bursa Hungarica ösztöndíj szociális alapon jár, azonban mégiscsak azokat a fiatalokat támogatja, akik tanulmányaik révén kívánnak előrelépni. Ebbe a sorba illeszkedik egy lehetőség, a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvánnyal történő együttműködés, amely kifejezetten az alapítvány által működtetett Nemzeti Tudósképző Akadémiával való együttműködést jelenti. Mindez szintén tehetséggondozás, de kifejezetten az orvosképzéssel kapcsolatosan. 

Nemzeti Tudósképző Akadémia
Dr. Görgényi Ernő nagy lehetőségnek nevezte  a Nemzeti Tudósképző Akadémiával való együttműködést.
Fotó: Bencsik Ádám

Nemzeti Tudósképző Akadémia: óriási lehetőség

Hozzátette, az akadémiának van egy kidolgozott programja, amivel megkeresték a gyulai önkormányzatot. A projekt célja, hogy a képzésében résztvevő diákok megszeressék az orvosi hivatást, illetve magyarországi egyetemen, egészségügyi-biológiai szakirányon tanuljanak tovább érettségi után, majd a  diplomaszerzést követően tudásukat Magyarországon kamatoztassák. Az alapítvány olyan városokat támogat, ahol kiemelkedő biológiai képzés zajlott az elmúlt években, illetve magas színvonalú kórházi betegellátás is működik. 

A képzés komoly lehetőséget kínál az adott város diákjainak, hogy a program és az infrastruktúra már gimnáziumi szinten több területről is odavonzza a tehetséges diákokat, illetve, hogy a fiatalok már középiskolás korukban összeköttetésbe és kapcsolatba kerülhessenek a kórházakkal, hogy a diploma megszerzése után akár ott helyezkedjenek el. 

– Kiemelt cél, hogy a tehetséges diákokkal megismertessék és megszerettessék az orvosi és az orvoskutatói pályát. Az alapítvány vezetőinek megítélése szerint a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium minden tekintetben megfelel a területi központ kiválósági feltételeinek – fogalmazott dr. Görgényi Ernő. – A partneri intézmény az Erkel Gimnázium lenne, de minden gyulai középiskolába járó diák részt vehet a programban, nem csak az erkeles diákok.

Szólt arról, hogy az önkormányzat két programcsomag közül választhatott az együttműködés részeként. A polgármester azt javasolta, hogy komolyabb csomagot, a Kiemelkedő Nobel csomagot válasszák, mert az több lehetőséget biztosít a gyulai diákok számára. A testület is így határozott az ülésen.

A körülbelül 30 millió forintos program egyharmadát kell a helyi erőknek, elsősorban az önkormányzatnak biztosítania, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy más forrásokat is bevonjanak gyulai vállalatoktól, esetleg a kórháztól.

 

Világhírű tudósokkal találkozhatnak

Az említett csomag egyebek mellett tartalmazza a laboratóriumi gyakorlatok számának növelését, középiskolás diákok és tanáraik találkozóját Nobel-díjas, illetve világszinten elismert belföldi és külföldi  tudósokkal, országos szakmai rendezvények Gyulára hozatalát, Nobel-díjas, illetve kiemelt kutatók városba történő eljuttatását a lehetőségekhez mérten, nem  minden évben. Idén legközelebb erre december hónapban várható lehetőség. Természetesen ez a Nobel-díjas kutatókkal történő egyeztetés függvénye is. Amennyiben a programban résztvevő gyulai diák bekerül Magyarország bármelyik orvosképző egyetemére, lehetősége lesz megpályázni a Szent-Györgyi-hallgató ösztöndíjat, ami havi 75 ezer forint ösztöndíjat biztosít. Emellett a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház a már MSc vagy MD diplomával rendelkező  dolgozói számára a Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Központtal szorosan együttműködve lehetőség lesz a Transzlációs PhD képzésre való belépésre, amihez a Semmelweis Egyetem a komplex vizsgáig 140 ezer forint havi, a komplex vizsgát követően havi 180 ezer forintot ösztöndíjat biztosít. 

Dr. Görgényi Ernő személyes egyeztetést folytatott az alapítvány programigazgatójával, dr. Hegyi Péter  professzorral, aki biztosította arról, hogy az alapítvány számol Gyula csatlakozására, tekintettel arra, hogy a Békés Vármegyei Központi Kórház, valamint az Erkel Ferenc  Gimnázium Öveges-programban kialakított természettudományos laborja kiváló feltételeket biztosít a Nemzeti Tudósképző Akadémia céljainak megvalósításához. A polgármester ezt követően személyes egyeztetést folytatott Teleki-Szávai Krisztinával a Gyulai Tankerületi Központ igazgatójával és Zámori Idával, az Erkel Ferenc Gimnázium igazgatójával, akik kifejezésre juttatták szándékukat a programban történő részvételére vonatkozóan.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában