Békéscsaba

2024.04.22. 11:43

Intézkedési terv született a túlszaporodott galambok miatt

Hogyan lehetne hatékonyabban fellépni a túlszaporodott galambok ellen Békéscsabán, ezzel kapcsolatban dolgozott ki egy intézkedési tervet Vass Csaba, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese, egyeztetve például a gyérítést végző vállalkozóval, a társasházakkal. A dokumentumban többek között azt javasolta, hogy a csapdák számát bővítsék, illetve az élő befogásokat ugyancsak tegyék gyakoribbá. Kiemelte, fontos együttműködni például a vasúttársasággal is, mivel a nagyjából ötezres állomány harmada a vasútállomás környékén van.

Licska Balázs

Vass Csaba, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezető-helyettese elmondta, hogy az intézkedési terv szakmailag megalapozott. A kérdésben egyeztetett a jelenleg a városban galambmentesítést végző vállalkozóval, a társasházakkal, a munkába pedig bevonta Paláncz György alpolgármestert, Opauszki Zoltán tanácsnokot és Szente Béla önkormányzati képviselőt is. Bejártak több helyszínt, köztük a leginkább kritikusokat, így például az István malmot, a Szent István teret, a Szabadság teret és az Andrássy utat egyaránt.

Vass Csaba, galambok, intézkedési terv, békéscsaba
Intézkedési tervet dolgozott ki többekkel egyeztetve Vass Csaba, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezető-helyettese a túlszaporodott galambállomány miatt
Fotó: Licska Balázs

Ötezer galamb lehet Békéscsabán

Az intézkedési terv lényege az volt, hogy olyan megoldási javaslatot nyújtsanak a városvezetők számára, amely előremutató abban, hogy a galambhelyzetet normalizálni lehessen – ecsetelte Vass Csaba, aki a Facebook-oldalán közzé is tette a megszületett intézkedési tervet. Hozzátette: a vállalkozó elmondása szerint azért szaporodtak túl a galambok Békéscsabán, mert az ezt megelőző 10-15-20 évben nem léptek fel velük szemben érdemben. Az előzetes becslések alapján jelenleg 4-5 ezer galamb van a városban.

Kétféle galambot kell megkülönböztetni. Egyrészt vannak a házi galambok, amelyek jellemzően az épületek homlokzatain fészkelnek; másrészt örvös galambok, amelyek tavasztól őszig a városban vannak és a lombos fákon telepszenek meg. Mindkettő komoly problémákat okoz. Kiemelte: nem csak a békéscsabaiak számára lényeges, hogy megoldás szülessen, hiszen városképi szempontból sem mindegy, hogy milyen képet mutat magáról a belváros az ide érkezőknek. Hiába takarítanak naponta akár több alkalommal is, a járdák, a padok csak ideig-óráig tiszták.

Több csapdára, több élő befogásra van szükség

Az intézkedési tervbe belefoglalták, hogy a csapdák számát bővíteni kell, illetve, hogy az élő befogásokat is gyakoribbá kell tenni. Úgy véli, ezek előrelépést jelenthetnek. A meddőséget okozó táppal való etetést viszont nem érdemes folytatni, mivel nem lehet nyomon követni, hogy az állomány melyik része fogyaszt belőle. Közben egyeztetni szükséges például a vasúttársasággal, hogy a belvárosban folyó munka tényleg hatékony lehessen. Az állomány harmada a vasútállomás környékén lehet, a gabonaszállítmányok miatt a belvárosból is oda mennek táplálkozni a madarak.

A vállalkozó elmondása szerint a befogott galambokat távolra viszik, olyan helyekre, ahonnan nem tudnak visszajönni, visszatalálni. Ez a megoldás működik, több városban is ilyen módon gyérítik az állományt – folytatta Vass Csaba. Szerinte az intézkedési tervben foglaltak végrehajtása nem igényel az eddiginél lényegesen több költséget. Beszélt arról: a városvezetők az intézkedési tervet vezetői értekezleten jóváhagyták, ami szerinte kedvező. Fontosnak mondta, hogy meg kell próbálni minden lehetőséget, ami a tervben szerepel, és akkor lehetne eredményeket elérni.

Bevitték a vezetői értekezletre

Az intézkedési tervet Paláncz György alpolgármester vitte be a vezetői értekezletre, és kiemelte, hogy annak elkészítésében fontos szerepet vállalt Vass Csaba, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezető-helyettese. Egy olyan problémára keresték megoldást, amellyel a békéscsabaiak nap mint nap találkozhatnak. Túlszaporodtak a galambok a városban, és nemcsak repülnek, de piszkítanak is, ennek nyomai észlelhetők a járdákon, a padokon, a fák alatt parkoló autókon.

Fontos, hogy olyan megoldás szülessen, amely megfelelő állatvédelmi szempontból, ám például közegészségügyi tekintetben is, hiszen az ürülék nemcsak csúnya, de veszélyes is – tette hozzá. 

Elmondta, hogy vannak olyan intézkedések, amelyek nem elég hatékonyak, ilyennek mondta a tüskéket, a riasztó rendszereket, a műsólymokat, amelyeket megszoknak egy idő után a galambok. Az intézkedési tervben ezért javasolták a több csapdát, valamint azt, hogy legyenek gyakoribbak az élő befogások. Ő is kiemelte, hogy a vasútállomás környéke gócpontnak számít, ott találnak táplálékot a madarak, ezért egyeztetni kell az ügyben a vasúttársasággal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában