Lencsési Közösségi Ház

2024.04.22. 09:37

Megihlette a lovak szeme a szarvasi művészt

A világ kincse a lovak két szeme között rejlik címmel nyílt meg Borgulya Ágnes Artetov szarvasi alkotó festményeiből összeállított kiállítás pénteken Békéscsabán, a Lencsési Közösségi Házban.

Licska Balázs

A szarvasi alkotó, Borgulya Ágnes Artetov

Fotó: Licska Balázs

A megnyitón Szabó Zsuzsa, a Békés Megyei Lovas Szövetség tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta, hogy a művészetek révén is többen ismerhetik meg a lovakat, a lósportokat. A ló a szépség és a szabadság szimbóluma, és sokakat megihletett, a ló számtalan értelmezésben jelent meg. 

Beszélt arról, hogy őseink is lóháton hódították meg hazánkat, és érdekességként megjegyezte, hogy csak a ló színére 300 szót használunk.

Hozzáfűzte, hogy a ló évezredek óta kíséri az ember életét. Az ember óriási távolságokat tudott megtenni azt követően, hogy felült a hátára, és a ló hasznos volt a munkában is, szántottak, vetettek, arattak vele. A háborúkban ugyancsak ott volt az ember mellett.

Borgulya Ágnes, Takács Péter és Szabó Zsuzsa a megnyitón
Fotó: Licska Balázs

A ló napjainkban szintén fontos, és megemlítette, hogy terápiás, gyógyító jelleggel is szoktak lovagolni. A lovaglás növeli a koncentrációképességet, segítséget jelent azoknak a gyermekeknek, akik tanulási problémákkal küzdenek – hiszen egy öt-hat mázsás állattal kell együttműködni.

Szólt a szarvasi alkotóról, Borgulya Ágnesről, akit főleg a lovak szeme ihletett meg. A művész évtizedekkel ezelőtt kezdett festeni. Éveken át élt Olaszországban, és másfél évtizede vette meg első lovát. Jelenleg két mén tulajdonosa, és minden nap lovagol. Hozzátette: „ló nélkül élni lehet – de nem érdemes”, azaz Borgulya Ágnes is ugyanazt vallja, mint Babits Mihály.

Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház igazgatója elmondta, hogy áprilisban száz eseménynek ad otthont az intézmény, ezek között kiemelkedik a kiállítás, amely május 8-ig tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában