Békés vármegye értékei, szépségei

2024.04.22. 13:48

Természetfotó-pályázatot hirdetett a Munkácsy Mihály Múzeum

Békés Vármegye Természetfotója 2024 címmel hirdetett természetfotó-pályázatot a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. A cél az, hogy a felvételekkel bemutassák Békés vármegye természeti környezetének szépségeit, természeti értékeit, esetleg az, hogy ráirányítsák a figyelmet a problémákra – jelentette be a hétfőn az intézményben tartott sajtótájékoztatón dr. Bácsmegi Gábor igazgató és Váncsa Klára természettudományos muzeológus.

Licska Balázs

Tavaly hagyományteremtő szándékkal hirdették meg a természetfotó-pályázatot, a mostani kiírás tehát a második alkalom – ismertette dr. Bácsmegi Gábor, aki kiemelte azt is: kizárólag Békés vármegyében készített képeket várnak. Váncsa Klára hozzátette: nem véletlen, hogy április 22-étől lehet beküldeni a felvételeket, hiszen április 22-e a Föld napja, ezzel csatlakozik a múzeum azokhoz a felhívásokhoz, miszerint fontos odafigyelni a természetre.

természetfotó,dr. Bácsmegi Gábor, pályázat, fotó, munkácsy mihály múzeum, békéscsaba
Békés Vármegye Természetfotója 2024 címmel hirdettek fotópályázatot – ismertette dr. Bácsmegi Gábor
Fotó: Licska Balázs

A részletekkel kapcsolatban elhangzott: két kategóriában hirdették meg a pályázatot – 18 éves korig az ifjúsági korosztálynak, 18 éves kortól pedig a felnőtteknek –, egy alkotó legfeljebb öt képet küldhet be. A felvételekhez lehet mellékelni egy maximum 500 karakteres leírást, hogy milyen körülmények között készült, hogy mi szerepel rajta. A fényképeket augusztus 5-én 16 óráig lehet beküldeni a [email protected] e-mail címre.

A képeket zsűri értékeli, a bírálók között helyet kapott elnökként dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója; valamint Imre György fotográfus, vizuálpedagógus; Boldog Gusztáv, természetfotós, a nemzeti park őrkerület-vezetője; Milyó Pál, a Márvány Fotóműhely tagja, Békéscsaba képes történetírója; dr. Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója.

Mind a két kategóriában az első három helyezettet díjazzák – az összdíjazás értéke eléri az 500 ezer forintot –, a szakmai zsűri által kiválasztott fotókból pedig szeptember 12-én nyílik kiállítás az intézményben. Az első helyezettek önálló kiállítási lehetőséget is kapnak, a tavalyi győztesek munkáiból például augusztus 8-án nyitnak tárlatot az intézményben. 

Az előző évi pályázatnak pedig volt utóélete – hangsúlyozta dr. Bácsmegi Gábor. Váncsa Klára hozzátette: a tavalyi kiállítás a múzeumban való bemutatását követően útra kelt. Járt Szarvason, a Körös-Maros Nemzeti Park látogatóközpontjában, most megy Szabadkígyósra, a Wenckheim-kastélyba, de megjelenik majd Békés-Dánfokon, a horgász- és vadásznapon is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában