Röplabda

2024.04.17. 20:48

Extraliga: elvesztette pályaelőnyét a BRSE - galériával

Bár kiegyenlítette kétszettes hátrányát, a mérkőzést és ezzel a pályaelőnyét is elveszítette a Swietelsky-Békéscsaba női röplabdacsapata. Az Extraliga bronzéremért folyó szerda esti párharcában a MÁV Előre Foxconn ellen kapott ki a BRSE.

Gajdács Pál

A mérkőzés előtt egy perces főhajtással emlékeztek a napokban életének 67. évében elhunyt Molnár László, a Békéscsabai RSE korábbi elnöke emlékére.

A MÁV Előre vette fel hamarabb a mérkőzés ritmusát, egy négyes sorozattal már 6:2-re is vezettek, amit egy Dvoracek-rontás szakított meg. Ritkán, de láttunk egy-egy gyilkos csabai ütést, 5:8-nál Paszkováét, de alapvetően a vendégek uralták a meccset. Duzzadtak az önbizalomtól, míg hazai oldalon inkább tanácstalan tekinteteket láthattunk. A játék Tóth Gábornak sem tetszett és 6:10-nél időt kért, majd miután sok minden nem változott, 8:13-as állásnál is. Cserélt is két poszton, Margarita Stepanenkót Luna Becic, Cansu Aydinogullarit, Kotormán Réka váltotta. Azonban egyre csak nőtt a különbség, hat-hét pontos előnyt mutatott az eredményjelző. Aztán Becic nyitásai után Paszkova-Kaneva pontjaival, egy nagyszerű 8:1-es szériával egy pontra felzárkóztak a hazaiak. Ekkor már a vendégek edzője kért időt. Margarita Stepanenko is elkapta a fonalat és neki köszönhetően 22-nél csapata beérte a MÁV Előrét. Átvenni a vezetést azonban nem tudta, mert az utolsó három labdamenet a fehérváriaké lett.

extraliga, pályaelőny,röplabda,sport,brse,békéscsaba
Extraliga: elveszett a pályaelőny
Fotó: Imre György

Átérezte a játszma fontosságát a Békéscsaba, mert az eddigieknél harcosabb, agilisabb röplabdával rukkoltak elő, ami hárompontos előnyben mutatkozott meg. Ami azonban a jó fehérvári blokkoknak köszönhetően pillanatok alatt elolvadt. Hogy a csabaiak is tudnak jól sáncolni, azt ezután láttuk meg, Pintér Andrea blokkjai után először volt négy pont a differencia. Igen ám, de ismét jött a szokásos hullámvölgy és 12:12-nél Tóth Gábor időkérése. Hiába dolgozott ki újra némi előnyt a BRSE, a MÁV Előre mindig visszazárkózott, majd fordított. A szettért is ők nyithattak, nem hagyták ki ziccert és övék lett ez a játék is.

Fej-fej mellett haladtak a felek a harmadik játszmában. A Békéscsaba az első harmadában lódult meg, öt egymást követő ponttal hozott össze egy négypontos vezetést. Az öröm csak rövid ideig tartott, mert a Maia Patricia Dvoracek vezérelte vendégek egy szemvillanás alatt ledolgozták a hátrányukat. Vett egy mély levegőt a Békéscsaba és el tudott lépni három egységgel. Ezúttal sikerült megőrizni, sőt, növelni is az előnyt és Glemboczki Zóra pontjával szépített a csapat.

A Békéscsaba vett jobb rajtot a negyedik szettben, de a vendégek többek között a fiatal Orosz Bianka megmozdulásaival csavartak egyet az eredményen és máris jöhetett Tóth Gábor időkérése. Ezután a BRSE összekovácsolt egy tízes (!) sorozatot és megnyílt az esély arra, hogy kiegyenlítse a szettarányt. A látogatók azonban összekapták magukat és megfelezték a hátrányukat. Arra azonban már nem maradt energiájuk, hogy fordítsanak, Bodnár Dorottya blokkja ugyanis szettlabdát, a center leütése egyenlítést ért.

A MÁV Előre egy 3:0-val indította a rövidített játszmát, de Csaba gyorsan visszakapaszkodott, mi több, a térfélcserénél már vezetett. A fehérváriak azonban nem adták fel, magukhoz ragadták a kezdeményezést. Öldöklő fej-fej melletti csata zajlott, de a véghajrába hárompontos MÁV Előre vezetéssel mentek bele a csapatok, és Josipa Markovic kíméletlen leütéssel zárta le a több mint kétórás csatát.

Az egyik fél három győzelméig tartó bronzmérkőzés állása: 2–1 a MÁV Előre javára.

Tóth Gábor: – Szakmailag is nehéz volt menedzselni, hogy visszajöjjünk, mert ha nem váltunk bele a cserékkel, akkor ez egy három egyes vereség. Nem történt más, mint ami a szezonban mindig: a fontos pillanatokban rendre hibáztunk, és amikor így visszajön a csapat, ilyen menetelést produkál, aztán tíz tíz után egy pontot képes csinálni, akkor sajnos azt kell mondanom, nem érdemeltünk győzelmet. Az ellenfél többet tett azért, hogy nyerjen, annak ellenére, hogy tudtuk mi is, mi a tét. Amikor nüanszokon múlik egy meccs, akkor semmire sincs garancia, de amíg a fontos pillanatokban megáll a kezünk és taktikailag rossz megoldásokat választunk, nem tanulunk semmiből, akkor nagyon nehéz a dolog.

Lukasz Przybylak: – Az első két szettben az egyik legjobb játékunkat nyújtottuk. Aztán a Békéscsaba visszaszerezte az önbizalmát, onnantól kezdve nehéz dolgunk volt, de az ötödik szettben jobban kezdtünk és szépen őriztük azt az előnyünket. Nagyon örülök a győzelemnek, de ez rengeteg energiát felemésztett, úgyhogy most a regeneráció a legfontosabb.

Swietelsky-Békéscsaba–MÁV Előre Foxconn 2:3 (–22, –22, 20, 18, –11)

Extraliga női mérkőzés, a 3. helyért, 3. találkozó. Békéscsaba, 800 néző. V.: Tillmann, Horváth M. 

Békéscsaba: Paszkova-Kaneva 16, Pintér A. 12, Stepanenko 21, Aydinogullari 1, Glemboczki 17, Bodnár 6. Csere: Kertész (liberó), Becic 1, Kotormán, Kump. Vezetőedző: Tóth Gábor.

MÁV Előre: Matos 13, L. Andersson, Dvoracek 29, Markovic 16, Orosz B. 10, Király-Tálas 4. Csere: Kovács E. (liberó), Vacsi 1, Pallag 1, Michalewicz. Vezetőedző: Lukasz Przybylak.

Az eredmény alakulása: 1. szett: 2:6, 10:17, 18:19, 22:22. 2. szett: 6:3, 7:7, 12:7, 12:12, 16:13, 20:22. 3. szett: 6:7, 11:7, 11:12, 14:15, 18:15, 20:19, 24:19. 4. szett: 3:1, 5:9, 15:9, 16:13, 19:14, 24:17. 5. szett: 1:4, 8:7, 8:10, 10:14. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában