Hírek

2005.12.20. 00:00

Áruházak: tilos a munka az ünnepeken

A kereskedelmi dolgozók túlnyomó többségét nem dolgoztathatják az ünnepnapokon. A vendéglátósok többsége azonban nem pihenhet: igaz, a pluszmunkáért kétszeres pénz jár nekik.

Braunmüller Lajos

A karácsony előtti héten szokásos, hogy a kereskedelmi egységek az átlagos hétköznapokhoz képest megnövekedett forgalomra számítva néhány órával tovább tartanak nyitva. „December 24-én délután kettőkor azonban szinte minden kereskedelmi egység bezár, kivételt ezalól csak a benzinkutak, virág- és édességboltok, vendéglátó-ipari egységek, valamint az éjjel-nappal nyitva tartó kisebb boltok jelenthetnek” – mondta el lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Az említett üzleteknek ugyanis a munka törvénykönyve megengedi az eltérést a munkaszüneti napokon – azaz a piros betűs ünnepeken – érvényesülő foglalkoztatási tilalomtól. „Karácsony első és második napján, 25-én és 26-án a fentieket kivéve minden üzlet zárva lesz, ahogy január elsején is. Szilveszter szombatra esik, de valószínűleg a boltok többsége délután egy órakor bezár” – tette hozzá a főtitkár.

A vendéglátó-ipari egységek nyitvatartási rendjét nem törvény, hanem a kereslet-kínálat összefüggései szabályozzák. A vendéglők éppen akkor számíthatnak a legtöbb szórakozni vágyóra, amikor az emberek pihennek, vagyis tipikusan hétvégeken és munkaszüneti napokon. „A piros betűs ünnepeken dolgozó alkalmazottaknak azonban külön juttatásokat kell kifizetni” – figyelmeztet Mátraházi István, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnöke. Például a karácsonykor, vagy újév napján dolgozó vendéglátó-ipari alkalmazottnak a havi bére után számított plusz egynapi bér jár abban az esetben, ha egyébként a szokásos munkarendjéhez illeszkedik a nap. Amennyiben pihenőnapon külön hívják be munkaszüneti napra dolgozni például a pincéreket, napi bérük kétszeresét kell megkapniuk.

Kereskedelmi alkalmazottat csak rendkívüli esetben lehet piros betűs ünnepen dolgoztatni. „Természetesen nem számít ilyennek az, ha a kereskedő például az áfacsökkentés miatti átárazásra hívja be dolgozóit január elsején. A munkaszüneti napokra ugyanis egyértelmű foglalkoztatási tilalom érvényes, nem csak zárvatartási kötelezettség” – hangsúlyozza a szakszervezet alelnöke.

A bankok a munkaszüneti napokon végig zárva lesznek, ahogy a gyógyszertárak is, de természetesen az utóbbiak gondoskodnak majd az ügyeleti rendszerről.  Erről a szokásos módon tájékoztatnak majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!