Jegyzet

2024.05.04. 07:23

Öt zebra

Licska Balázs

Öt zebrát építenek ki Békéscsabán, kettőt a Kórház utcában, hármat Jaminában. Kétség nem férhet ahhoz, hogy az elmúlt években mennyire megnőtt az autós forgalom, és hogy a kijelölt gyalogátkelőhelyek kialakításával lehet védeni a járókelőket. Mint ahogy már önmagában a közlekedés sem egyszerű, a helyzet még bonyolultabbá válik, ha ideveszem, hogy közben a kerékpárosokra és az egyre sokasodó rolleresekre is figyelni kell – hol az úttesten, hol a zebrán.

Egy-egy zebra nem olcsó mulatság. Terveket kell készíteni, és például meg kell nézni, hogy milyen a környéken a közvilágítás, hogy van-e kiépített járdakapcsolat. A kivitelezés pedig annál drágább, minél több plusz munka van amellett, hogy fel kell festeni pár fehér csíkot az aszfaltra. 

A Franklin, a Pataky és a Kolozsvári utcák kereszteződésében csaknem 20 millió forintba kerül a kijelölt gyalogátkelőhely, mert át kell helyezni a buszmegállót is. Ehhez képest szinte semmiségnek tűnik, hogy a másik négy zebrára egyenként 2-3-4 millió forintot kell szánni. 

Szóval röpködnek itt a tízmillió forintok, és kérdés, hogy mire lesz elég az a 66 millió forint, amelyet a köz- és a közlekedésbiztonság növelésére költenek ebben az évben Békéscsabán. Hiszen abból kell futnia trafiboxra, illetve a térfigyelő kamerarendszer bővítésére is.

És zebrára is lenne igény bőven, elég csak megemlíteni a Dobozi utat: a Meteor utca környékére tervezett szintén 20 millió forintba kerülne a buszmegálló átépítése miatt. Tudok egyet én is, ami indokolt lenne: a Tessedik utca Kétegyházi és Bánát utcák közötti szakasza rendkívül forgalmas, még sincs egyetlen zebra sem, pedig több száz fiatal jár például a 4-es Honvéd utcai labdarúgó-akadémiára, közülük sok gyalogosan, kerékpárral vagy rollerrel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!