Digitália

3 órája

Egyre többen hiszik, hogy az idegenek már jártak a Földön

Kutatások szerint a fejlett országokban mind népszerűbb az állítás, hogy az idegenek már meglátogatták a Földet.

MW

Kapcsolatfelvétel az ismeretlennel

Forrás: Getty Images

Fotó: Yana Iskayeva

A YouGov adatai szerint a britek fele hisz az idegenek létezésében, minden ötödik (22%) állítja,  hogy azok már jártak is a Földön, 7 százalékuk személyesen látott már UFO-t.

Az amerikaiak 34 százaléka állítja a Newsweek és a YouGov közvélemény-kutatása szerint, hogy az UFO-észlelések bizonyítják az idegenek létezését. Az UFO-hívők száma az 1996-os 20 százalékról előbb 2022-re 34 százalékra emelkedett, majd a kongresszusi meghallgatás előestéjén közzétett Ipsos közvélemény-kutatás szerint

már az amerikaiak 42 százaléka hisz az ufókban, s tízből egy válaszadó azt állítja, látta is őket.

A Pew Research kutatása szerint a hatalmas ország fele úgy gondolja, hogy titkos katonai UFO-dossziékban a földönkívüli élet bizonyítékai bújnak meg. A Gallup kimutatta, a válaszadók 68 százaléka úgy véli, hogy

az Egyesült Államok kormánya többet tud az ufókról, mint amennyit elmond nekünk.

Tony Milligan, a londoni King's College filozófusa úgy fogalmaz, hogy „az idegenek látogatásaiba vetett hit széles körben elterjedt társadalmi problémává vált.”

Hiába nincs tudományos bizonyíték arra, hogy léteznek idegenek, nő azoknak a száma, akik azt hiszik, hogy idegenek valóban látogatják a Földet. Első pillantásra úgy tűnhet, nem sokat számít, ha mind többen hisznek az ilyen meséknek, de Milligan szerint ennek káros következményei lehetnek.

Az Egyesült Államokban az ufókkal kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatala iránti növekvő igényekre válaszul a védelmi minisztérium olyan intézkedésekre kényszerült, hogy például megnyitotta a jelenségekkel foglalkozó kormányzati weboldalt. Megnyugtatás helyett ez csak olaj volt a tűzre, s inkább erősödtek az olyan eszmék, melyek szerint „katonai és civil csoportok kereskedelmi haszonszerzés céljából eltitkolják az igazságot az idegenekről és csúcstechnológiájukról”.

Az eltussolás vádja régi: a 39. demokrata elnök, Jimmy Carter nyilvánosan beismerte, hogy ő maga látott UFO-t, és titkos dokumentumokat ígért nyilvánosságra hozni róluk az elnökválasztási kampánya során. Mint később kiderült, Carter 1973. szeptember 18-án egy körülbelül olyan fényes objektumot figyelt meg, mint a telihold. Azt mondta, tízen látták, mintegy tíz percig. Mikor elnök lett, közölte, hogy ezen információk egy részének nyilvánosságra hozatala káros „védelmi vonatkozásokkal” járhat, és veszélyt jelenthet a nemzetbiztonságra.

Hillary Clinton 2016-os elnökválasztási kampánya során ígéretet tett több védelmi minisztériumi dokumentum nyilvánosságra hozataláról. Elsősorban a nevadai 51-es körzetről (Area 51), az Amerikai Egyesült Államok nyugati részén található katonai bázisról beszélt.

Bár sokan állították, hogy ott földönkívüliekkel kísérleteznek, ezt senki nem tudta bizonyítani. Végül a CIA 2013. augusztus 16-án közölte, hogy a területen felderítő eszközöket és fegyvereket teszteltek – ezzel persze legalábbis a körzet létezését hivatalosan is beismerte.

Donald Trump elnök szintén azt mondta, „érdekes információi” vannak a roswelli incidensről, az állítólagos UFO-balesetről. A történet szerint az 1947. júliusi roswelli incidens során egy UFO lezuhant Roswell (Új-Mexikó, Egyesült Államok) közelében, és az amerikai hadsereg megkaparintotta – talán ez a világ leghíresebb UFO-eseménye.

Joe Biden elnök beiktatása után ugyan az amerikai védelmi minisztérium megkezdte az információk nyilvánosságra hozatalát,. Bár még mindig nem került elő bizonyíték az ufók vagy űrből érkező idegenek létezésére, pusztán a témáról való gondolkodás is támogatta az elképzelést, hogy valakik látogatják a Földet.

Az UFO-kkal és a paranormális jelenségekkel kapcsolatos kommunikációs háttérzaj szintén nehezíti a földönkívüli élet lehetőségéről szóló érdemi tudományos kommunikációt. Jellemző, hogy a Disney tulajdonában lévő „TÖRTÉNELEM” YouTube-csatorna rendszeresen sugároz műsorokat „az ókori Földet meglátogató idegenekről”, és körülbelül 14 millió előfizetője van. Ellenben a NASA által szintén a YouTube-on üzemeltetett „NASA Astrobiology” asztrobiológiai csatorna 21 ezer előfizetőt tudhat magáénak.

Amerikai probléma, hogy Milligan érvelése szerint az UFO-hívők eszméi újabban már felülírják az őslakos népek folklórját és mítoszait. Olyan fontos erőfeszítéseket is, mint a NASA által támogatott Native Skywatchers kutatási és programozási kezdeményezést, amelyik meg akarja őrizni az amerikai bennszülött népektől továbbadott legendákat a csillagokról.

A Native Skywatchers kezdeményezés az őslakos csillag- és földismeret emlékezetének fenntartására és újjáélesztésére törekszik. Úgy vélik, az őslakosok fenntartható életmódot folytattak, élő és részvételen alapuló kapcsolatot tartva a fenn és lenn, az ég és Föld között.

Az égboltról szóló őslakos folklór fontos segítség a csillagászoknak a múltbeli égi jelenségek megértésében. Ehhez képest az úgynevezett ufókutatók egyesítik az őslakos folklórt az UFO-król szóló, kitalált történetekkel, és „rejtett történelemként” csomagolják át őket. Milligan szerint ez veszélyes, mert felülírja az őslakosok tudását. „Egyre világosabb, hogy az idegenek látogatásába vetett hit már nem tekinthető csupán szórakoztató fantáziálásnak” – magyarázza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!