2018.02.02. 21:58
Két baktériumfaj növeli a vastagbélrák kockázatát
Amerikai tudósok azonosítottak két baktériumfajt, amelyek együttes hatása fokozza a vastagbélrák kockázatát.
A vastagbélrák egy örökölt fajtájában szenvedő betegeknél azonosították azt két baktériumfajt, amelyek elősegítik a betegség kialakulását. A két fajt megtalálták a végbélrák egy ritka fajtájában szenvedő betegekben is a Johns Hopkins Bloomberg-Kimmel Rák-immunterápiás Kutatócsoportjának tudósai, tanulmányuk a Science folyóiratban jelent meg.
Az eredmények együttesen a vastagbélrák hatékonyabb szűrésének új útjaihoz vezethetnek, vagyis segíthetnek megelőzni a kórt, mely évente az Egyesült Államokban több mint 50 ezer ember halálát okozza és előfordulása emelkedik a 20-50-es korosztályban.
A friss tanulmány leírja a folyamatot, mellyel a két baktérium megtámadja a bél védő nyálkarétegét és „összejátszanak”, hogy olyan mikrokörnyezetet hozzanak létre, ami krónikus gyulladást, majd DNS-károsodást idéz elő, így a daganatképződésnek kedvez.
A kutatáshoz hat vastagbélrákos páciens vastagbélszövetének mintáit vizsgálták meg. A betegek többségénél találtak egyenetlen részeket a bélfal hártyáján.
Genetikai vizsgálatokkal megállapították, melyik az a két baktériumfaj, amelyik leginkább előfordult a mintákban: a Bacteroides fragilis (B. fragilis) és a Escherichia coli (E. coli).
Az eredmény azért volt megdöbbentő, mert a vastagbél legalább 500 baktériumfajt tartalmaz.
További 25 minta elemzésével kimutatták, hogy a B. fragilis egy alfaja termel olyan mérget, ami rákkeltő folyamatot indított el a vastagbélsejtekben és gyulladást idéz elő. Az E. coli olyan anyagot termelt, ami DNS-mutációt okozott.
A két baktériumfaj működésének együttes hatása alakítja ki a „tökéletes környezetet” a vastagbélrák fejlődéséhez
– mondta Cynthia Sears, a kutatócsoport tagja.
Mindkét baktériumfaj világszerte egyre több gyermek bélflórájába kerül be, valószínűleg ez is hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalabb korosztályokban emelkedik a vastagbélrákos esetek száma.