2018.08.22. 16:11
Csökkentheti a vastagbélgyulladást az eper napi fogyasztása
A kutatást egyelőre csak egereken végezték el, de az eredmények annyira biztatóak, hogy a kutatást emberek bevonásával folytatják.
Az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) szerint napi kevesebb mint egy csészényi eper segíthet a vastagbélgyulladás vagy a gyulladásos bélbetegség (IBD) csökkentésében, amely súlyos hasmenést és kimerültséget okozhat.
Az Amhersti Massachusetts Egyetem (UMass Amherst) kutatócsapata négy egércsoporttal végzett kísérleteket: az egyes csoportok különböző mennyiségű eperport kaptak, így vizsgálták a szakértők a gyümölcs hatását a bélgyulladásra.
Arra az eredményre jutottak, hogy a teljes eperszemek fogyasztása akkora napi adagban, amely az embereknél háromnegyed csészényinek felel meg, már jelentős mértékben csökkenti az IBD-ben szenvedő egerek olyan tüneteit, mint a jelentős testsúlycsökkenés és a véres hasmenés.
Az eper rendszeres napi fogyasztásának pozitív hatásai között megfigyelték azt is, hogy helyreállította az IBD-vel diagnosztizált egerek egészségtelen mikrobiom-összetételét. Az IBD hatására ugyanis növekszik a káros baktériumok és csökken a jótékony baktériumok szintje a vastagbélben.
A tudósok tovább folytatják kutatásaikat, hogy az eper hatását az IBD-vel küzdő pácienseknél is kimutathassák. „A sokak által gyakorolt ülő életmód és az étkezési szokások – cukorban, állati zsírokban gazdag, de rostokban szegény étrend – támogatja a vastagbélgyulladást és növeli az IBD kockázatát” – mondta a tanulmányt vezető Hang Xiao, a UMass Amherst munkatársa.
Az amerikai Járványügyi Központ (CDC) szerint az Egyesült Államokban mintegy hárommillióra tehető az IBD-vel élő felnőttek száma. Az ilyen betegeknél nagyobb a végbélrák kialakulásának kockázata.
Borítókép: Illusztráció
Forrás: Shutterstock/Dusan Petkovic