eredet

2018.12.04. 14:23

Miért iszunk tojáslikőrt az ünnepekkor?

Az ősz beköszöntével előkerül a teás bögre, és esténként forralt bortól illatos a ház. Ám amint átlapozzuk a naptárt novemberről decemberre, új italokkal bővül a lista.

Ilyen például a tojáslikőr is. De vajon mi köze az ünnepekhez? Mióta létezik? Mi ez egyáltalán és hogyan készül?

A tojáslikőr már évszázadok óta létezik. Gazdag, krémes, halvány színű ital, amely megosztja az embereket – írja az Origo. Általában tojással, cukorral, tejszínnel, tejjel, szerecsendióval és valamilyen szeszes itallal készítik – brandy-vel, rummal vagy whisky-vel. Esetleg mindhárommal.

A középkori emberek legfurcsább szokása

A tojáslikőr őse minden bizonnyal a posset. Ez az ital a britek kedvence volt a középkorban; forró tej, ale típusú sör és fűszerek keveréke. Azonban a gazdag felsőosztály elkezdett sherryt és brandyt hozzáadni a possethez.

A 13. században a szerzetesek már tojással és fügével készítették.

Az amerikaiak voltak az elsők, akik rumot adtak hozzá brandy, sherry vagy whisky helyett.

Azért kapcsolódik a karácsonyhoz, mert a fűszereket és bizonyos likőröket nehéz volt elérni az év többi napján.

Ráadásul a sherry, a tej és a tojás a gazdagok kiváltsága volt, a jólétet szimbolizálta, és szűkös volt a kínálat ezekből akkoriban Európában.

Az első írásos recept 1775-ből származik.

Melyik a legjobb recept?

Számos formája létezik már, és az internetnek köszönhetően bármelyiket el is érhetjük. Vannak receptek, amelyek vaníliát is ajánlanak, míg mások kihagyják belőle a tejszínt.

Ebből a receptből azonban semmi fontos nem hiányzik.

Házi tojáslikőr – nem csak az ünnepekre

Hozzávalók:

  • 8 nagy tojás, különválasztva a fehérje a sárgájától
  • 400 g cukor
  • 500 ml tejszín
  • 500 ml tej
  • 1 kiskanál eredeti bourbon vanília, vagyis a rúd kikapart magja és belseje
  • 300 ml bourbon
  • 200 ml rum
  • 100 ml brandy
  • frissen reszelt szerecsendió
  • Elkészítés:

    Verje fel a tojássárgáját a cukorral, majd folyamatos keverés mellett adja hozzá az alkoholt, a vaníliát, a tejet és 250 ml tejszínt.

    Fedje le, és hagyja állni a hűtőben legalább 2 órát.

    Verje fel a tojásfehérjét, azután keverje a likőrhöz.

    Verje fel a maradék tejszínt, és azt is keverje bele.

    Tálalja frissen reszelt szerecsendióval és fahéjrúddal.

    Borítókép: illusztráció

    Shutterstock / mikeledray

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!