2019.03.28. 12:02
Egy jó öntet bármelyik salátát feldobja
Kitűnően illenek a ropogós zöld salátalevelekhez a rafinált dresszingek.
Forrás: Shutterstock
Hogy melyikhez melyik, megtudhatjuk a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin legutóbbi számának alábbi összeállításából.
A fejes saláta enyhe ízéhez például jól passzol a savanykás tejföl: 200 gramm sűrű tejfölt elkeverünk 1 teáskanál cukorral, kevés lime- vagy citromlével és 3 teáskanál salátaolajjal. Sóval, borssal fűszerezzük, végül hozzáadunk 1-2 evőkanál aprított snidlinget.
Az endíviasaláta kissé fanyar ízét enyhíti a citromos öntet. Ehhez 100-100 gramm tejfölt és tejszínt összekeverünk 3 evőkanál citromlével, ízlés szerinti mennyiségű frissen reszelt citromhéjjal meg 1 evőkanál cukorral. A só és az őrölt fehér bors sem hiányozhat belőle.
A vörös cikória (radicchio) kesernyés aromáját jól kiegészíti a narancsos vinaigrette-mártás: 6 evőkanál világos balzsamecetet elvegyítünk 4 evőkanál narancslével, 2 evőkanál mustárral, 1 teáskanál mézzel, 8 evőkanál olívaolajjal, valamint reszelt narancshéjjal. Enyhén sózzuk, borsozzuk.
A lollo rosso saláta könnyedén fanyar aromája remekül harmonizál az áfonyás öntettel. Elvegyítünk 6 evőkanál világos balzsamecetet 4 evőkanál áfonyalével, 2 evőkanál mustárral, 1 teáskanál mézzel, 8 evőkanál olajjal, valamint sóval és őrölt borssal. Végül óvatosan belekeverünk 3 evőkanál szárított áfonyát.
A római saláta ropogós leveleihez markáns ízű rokfort dukál. Finomra reszelünk 6 dekagramm rokfort sajtot, és elkeverjük 3 evőkanál joghurttal, 4 evőkanál tejszínnel, 3 evőkanál citromlével, valamint 3 evőkanál olajjal. Sózzuk, borsozzuk.