2020.09.11. 14:49
Nem mindegyik fogyaszt, de biztosan egészséges a saláta
A hozzávaló zöldségek sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, de ha valaki kifejezetten fogyni szeretne, jó ha tisztában van a tápértékekkel.
Forrás: Shutterstock
Fotó: RossHelen
Akár fogyókúrázik, akár nem, fontos, hogy minél több friss idényzöldségből készítse el az ételeit. A négy legnépszerűbb salátafélét kielemezve segít a Vasárnap Reggel egészségessé tenni a napjait.
Görög saláta
A paradicsom, az uborka, a hagyma és a paprika gondoskodik a vitaminokról, a feta sajtban kalcium és fehérje, az olajbogyóban és az olívaolajban értékes zsírsavak vannak. Egy adag kb. 430 kcal-t tartalmaz, vagyis inkább főételnek számít.
Nizzai saláta
A szardella és a tonhal kitűnő forrásai az omega-3 zsírsavaknak, a főtt tojás laktat, a zöldségekben pedig számos egészséges növényi anyag található. Sokan zöldbabot is tesznek bele, ez ásványi anyagai révén erősíti az idegeket. Mintegy 300 kcal-t tartalmaz adagonként, így a diétázók számára inkább főételként ajánlott.
Cézársaláta
A fokhagyma jót tesz az érrendszernek, a parmezán pedig kalciumtartalma révén a csontoknak. Az alapját adó saláta szintén egészséges. Klasszikus öntete azonban majonézszerű, a kenyérkockákat pedig zsiradékon sütik meg, amitől kalóriadús ételnek számít.
Vegyes saláta szárnyashússal
A sovány szárnyashús remek fehérjeforrás, a salátákból és színes zöldségfélékből álló keverék pedig egyébként is egészséges. Zsírtartalma az öntettől függ.
Borítókép: illusztráció