2012.03.29. 17:22
Félmilliárd forint a húskombinát vesztesége
A Gyulai Húskombinát 8 milliárd forint árbevétel mellett 400-500 millió forint veszteséggel zárja a 2011-es gazdasági évet az előzetes mérlegadatok szerint - tájékoztatta az MTI-t Ruck János, a Gyulai Húskombinát Zrt. vezérigazgatója.
A társaság árbevétele 2010-ben 6,5 milliárd forint, mérleg szerinti vesztesége 300 millió forint volt. A vezérigazgató elmondta, hogy a társaság tavaly 8.500 tonna húskészítményt gyártott, 2.200 tonnával többet, mint 2010-ben, a termelés 30 százalékos bővülése mögött az exportpiaci eladások növekedése áll. A nagyobb külpiaci bevétel javította a társaság üzemi eredményét, az árbevétel arányos veszteség 2-3 százalék közötti volt az előző évi 4-5 százalék után.
A cégnél tavaly ötven fővel nőtt a foglalkoztatottak száma a nagyobb termelés következtében, a húsgyár jelenleg 480 főnek ad tartósan munkát.
A Gyulai Húskombinát a 2012-es üzleti évben az exportpiaci eladások további bővülésével számol, a tervekben 9 ezer tonna késztermék előállítása szerepel, 500 tonnával több, mint 2011-ben. A cég az idén 10 milliárd forint árbevételt tervez.
A társaság éves szinten öt-hat ezer tonna közötti húsalapanyagot dolgoz fel, ebből ötven százalékot a saját vágású sertés adja, a további ötven százalékot vágott húsként a hazai piacról vásárolja.
Ruck János a Húskombinát napi működéséről, likviditási helyzetéről az MTI-nek kifejtette: a tulajdonos HAGE-NAGISZ Nádudvari Mezőgazdasági Vállalkozói Csoport a likviditás megőrzése érdekében folyamatosan nyújt anyagi segítséget, a társaságnak nincs közüzemi és köztartozása, a béreket rendszeresen fizeti. Jelentős a cég hitelállománya, éves szinten több százmillió forint terhet jelentenek csak a kamat- és egyéb költségek, amit a hazai élelmiszer-ágazat a jelenlegi árfolyamok és kamatterhek mellett nehezen, vagy egyáltalán nem képes kitermelni - tette hozzá.
A veszteséges termelés kialakulásának okairól a vezérigazgató elmondta, hogy Gyula gondjai azonosak a hungaricumokat előállító hazai feldolgozók problémáival: a prémiumtermékek előállítási költségének hetven százalékát a frissen vágott sertéshús ára dönti el, amit egyre drágábban lehet beszerezni, és a többi költség is emelkedik. Ugyanakkor például a gyulai májasok, kolbászok, hentesáruk és felvágottak nyolcvan százaléka a hazai piacra kerül, ahol a vevők egy része anyagi okok miatt nem ismeri el a hungaricumok többlet előállítási költségeit - mondta a vezérigazgató.
Ruck János szerint a gyulai hentesáru gyártási tradíciók egyszeri tőkeinjekcióval életben tarthatóak, a gyulai termékekre nagyobb a kereslet a külpiacokon, ám a társaság a megrendeléseknek csak egy részét tudja teljesíteni likviditási gondok miatt. A vezérigazgató hozzátette: a külföldi eladások növelésével a társaság működése egyensúlyba hozható.
A Vidékfejlesztési Minisztérium szerdán este közölte: a miniszter Budai Gyula parlamenti államtitkárt jelölte ki, hogy a kormány nevében tárgyaljon a Gyulai Húskombinát vezetőivel, miután a miniszteri értekezleten a tárca vezetői áttekintették a csőd közelbe került cég helyzetét. A közlemény szerint a szaktárca elkészítette a sertésstratégiát és összeállított egy olyan intézkedéscsomag-tervezetet, amely az élelmiszeripart leginkább sújtó problémák enyhítését szolgálhatja. A kormány első olvasatban megtárgyalta a programot.