Krimi

2 órája

Megspórolták az útdíjat: tízmilliókat csalt el egy magyar házaspár próbarendszámokkal

Visszavont és lejárt próbarendszámokat használtak a fuvarozócégük járművein, remélve, hogy így a hatóságok nem tudják azokat beazonosítani.

MW

A fotó illusztráció!

Fotó: Shutterstock

A vállakozó három éven keresztül végezte közúti árufuvarozási tevékenységét, amelynek során a saját és felesége irányítása alá tartozó szállítási cégek teherautóin ideiglenes próbarendszámokat szerelt fel  – írja az MTI a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye alapján. 

A házaspár azt remélte, hogy a próbarendszámok miatt nem tudják a járműveiket azonosítani a hatóságok. Hogy elkerüljék a jogosulatlan úthasználatért kiszabott bírságokat, mintegy tucatnyi járművön az ideiglenes próbarendszámokat azután is használták, hogy azokat az illetékes Járási Hivatal visszavonta, vagy azok érvényességi ideje lejárt.

Nem jártak jól

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján, „sokrendbeli sorozat-normaszegés ügyében elrendelt nyomozásban” a NAV Közép-magyarországi, Dél-dunántúli és Dél-alföldi nyomozói, revizorok, adatmentők és járőrök vettek részt. Közel 20 helyszínen kutattak és foglaltak le bizonyítási eszközöket, több mint tíz embert tanúként hallgattak ki, a házaspárt pedig az ügy gyanúsítottjaiként előállították.

Mivel az útdíjból származó bevétel és a bírság egyaránt közvetlen költségvetési bevételnek minősül, a házaspár által be nem fizetett csaknem 50 millió forint költségvetési hiányként jelentkezik. 

A hiány megtérülése érdekében a pénzügyőrök lefoglalták a férj és feleség készpénzét, olasz luxusautóikat és zárolták a bankszámláikat – írják a közleményben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!