2021.04.05. 18:10
Törzsökös, finom székely recepteket gyűjtöttek Erdővidékről
Erdővidék, a „székely vadnyugat”, a természeti kincsek, a gazdag épített örökség földje, a magyar kultúra és történelem jeles személyiségeinek, így többek közt Benedek Eleknek is a szülővidéke. Nagy múltú székely–magyar közösség földje ez, melyhez a gasztronómiai hagyomány szervesen kapcsolódik.
A 100 erdővidéki recept, több mint 100 erdővidéki háziasszony című kötet szándéka szerint ízelítőt nyújt az erdővidéki magyar közösség táplálkozási hagyományaiból. A rendhagyó szakácskönyv összeállítói, szerkesztői hatalmas munkát végeztek,
végigjárták Erdővidék összes települését,
és mindemellett több mint száz háziasszonyt fényképeztek le sütés, főzés, konyhai sürgölődés közben. Száz szívvel-lélekkel étket készítő háziasszonyt, 21 évestől 102 évesig, akik bemutatták Erdővidék régi és újabb gasztronómiai hagyományait, ételeit.
A kötet összeállítása során sok helyen örömmel tapasztaltuk, hogy élnek még a hagyományos receptek, ma is sokan főznek a szülőktől, nagyszülőktől, dédszülőktől tanult receptek alapján – állapította meg Demeter László, a kötetet jegyző baróti Tortoma Kiadó vezetője, aki maga is részt vett a gyűjtőmunkában.
Mint írta, sok erdővidéki háztartásban haszonnal forgatják még Zathureczkyné Zelch Manci receptkönyvét is, mely a 20. században az erdővidéki háziasszonyok nélkülözhetetlen receptkönyvévé vált. Tapasztaltuk azt is, hogy sok erdővidéki háziasszony nyitott az új receptek, vagy más tájegységek ételei iránt, vagy ötvözi azokat a régi receptekkel.
Örvendetes, hogy az erdővidékiek jó része otthon készíti el a mindennapi betevőt,
nem szokott rá a vendéglői vagy a gyorséttermi étkekre, hanem tovább élteti Erdővidék székely gasztronómiai hagyományait, a fordított almatorta, a „Borzos Kati”, a bodosi kürtőskalács, vagy épp a tehéntúrós lyukasfánk, és a bagolytüdőleves elkészítésének tudományát.