Március 15.

2023.03.11. 13:20

Mutatjuk, milyen programok lesznek idén a nemzeti ünnephez kapcsolódóan

Átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, szabadon látogatható lesz az Országház épülete, a családokat pedig ingyenes programokkal, köztük kiállítással, vetítéssel, múzeumpedagógiai foglalkozással és interaktív játékokkal várják március 15-én a Budavári Palotanegyedben.

Illusztráció/Hagyományőrző huszárok az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 174. évfordulóján tartott családi napon a Mátyás templom előtt 2022. március 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A programsorozat március 14-én, a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadásával kezdődnek.

Március 15-én a szokásoknak megfelelően zászlófelvonás lesz a Kossuth téren,

ahonnan huszármenet indul a Nemzeti Múzeumhoz, ahol Csák János miniszter mond beszédet a díszünnepségen.

ÁDER János; KÖVÉR László; KUN SZABÓ István
Katonai tiszteletadással felvonják a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 174. évfordulóján az Országház előtti Kossuth téren 2022. március 15-én
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Március 15-én 10 és 18 óra között szabadon látogatható az Országház épülete

- sorolta a programokat közösségi oldalán Kovács Zoltán. 

Látogatók az Országház díszlépcsőházában az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából tartott nyílt napon 2022. március 15-én
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár tájékoztatása szerint

a nemzeti ünnep délutánján Orbán Viktor miniszterelnök Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál mond ünnepi beszédet.

A fentieken kívül szabadtéri kiállítás, rajzfilm-vetítés, megelevenedő történelem, kézműves foglalkozások és interaktív gyerekjátékok, fegyverbemutató és lovas huszárok, valamint a huszárzenekar fúvósai várják a családokat a nemzeti ünnepen a megújuló Budavári Palota több helyszínén.   

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében azt írják, 

a Várkert Bazár, a Csikós udvar és a Lovarda is helyet ad március 15-én a programoknak, amelyek egész napos élményt kínálnak a látogatóknak.  

A Várkert Bazárban a programok a Petőfi 200 emlékév szellemében a János vitéz köré épülnek. Szabadtéri kiállításként láthatók, Gyere ki a partra címmel, a Kisképző diákjainak válogatott vizuális alkotásai, amelyek a János vitéz elbeszélő költeményének részleteit mutatják be a mai fiatalok szemszögéből.   

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrzők lovas huszárai a Várkert Bazár épülete előtt 
Fotós: Soós Lajos / Forrás: MTI

A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozás is kapcsolódik: a Verseljünk képekben - Újra itt van János vitéz című eseményen a 9-12 éves korosztály számára nyílik lehetőség, hogy átélje a költészet fantáziavilágának képekbe való átültetését, és megismerkedjen többféle kollázs-, rajz- és festési technikával.   

Aki még több János vitéz-élményt szeretne, annak lehetősége lesz megnézni Jankovics Marcell rajzfilmklasszikusát is - áll a közleményben.   

Mint kiemelik, a kalandos tündérmese nemcsak kihagyhatatlan gyerekmozi, hanem képzőművészeti bravúr is, hiszen látványvilága a szecesszió, a pop art és a magyar népi díszítőművészet sajátos ötvözete.   

Az újjászületett Lovarda épülete kézműves foglalkozásoknak ad helyet, ahol ünnepi kokárdák, pálcás lovacskák vagy huszáros ujjbábok készülhetnek. Toborzó harangjáték ismerteti meg a gyerekekkel a huszárok csengőjelzéseit, és ismert huszárnóták csendülnek fel kis harangok segítségével. A huszár hajszában falovacskán kell teljesíteni az akadálypályát, Gábor Áron rézágyújához pedig ágyúgolyókat kell eljuttatni egy labirintuson - írják a játékokról.   

A Csikós udvaron fegyverbemutató, a régmúlt katonai hagyományai várják a családokat. Az látogatók az Élő történelem improvizációs előadásain ismerhetik meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc budai Várhoz köthető eseményeit és történelmi szereplőit, ahol a közönség ötletei is hozzájárulhatnak egy-egy jelenet megszületéséhez. A fúvós huszárzenekar előadásában térzenét lehet hallgatni, és megcsodálhatják a látogatók a Budavári Palotanegyedben járőröző lovas huszárokat.   

A családi események ingyenesek, de több programnál előzetes regisztráció szükséges. 

A részletes program a https://varkertbazar.hu/esemenyek/unnepi-csaladi-programok-marcius-15-en linken érhető el.

Kiállítás nyílik a Magyarország 365 fotópályázat alkotásaiból

A Magyarország 365 fotópályázat alkotásaiból nyílik kiállítás Budapesten, a Duna-korzón - tájékoztatta a Miniszterelnöki Kabinetiroda szombaton az MTI-t közleményben. Kétszáz képet mutatnak be a pályázat négy évének legjobb alkotásai közül. 

A Magyarország 365 fotópályázat legjobb képeiből összeállított szabadtéri kiállítás Debrecenben a megnyitó napján, 2022. november 24-én
Fotós: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A kiállítást a március 15-i ünnepi programok részeként március 14-től lehet megnézni a Vigadó és a Március 15. tér közötti részen. A képek április 10-ig, Húsvét hétfőig láthatók a Duna-korzón. 

A kiállítást este is meg lehet majd tekinteni, mert a fotók nagy részét hátulról megvilágított fóliára nyomtatták.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában