2024.03.09. 07:27
Agrárfórumot tartottak Kondoroson
Teltházas agrárfórumot rendezett az agrárkamara és a Magosz pénteken a kondorosi művelődési házban. Többek között megismertették a gazdálkodókkal az új Közös Agrárpolitika (KAP) stratégiai tervét. Ezáltal mindenki a saját gazdaságára vetítve a lehető legjobb döntést hozhatja meg a támogatások minél hatékonyabb felhasználása érdekében.
Az agrárfórumon részt vett Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke, dr. Cseh Tibor főtitkár, Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője, Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magosz Békés vármegyei elnöke, Nagy Attila, az Agrárminisztérium főosztályvezetője és házigazdaként Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere.
Nem csak a termelők megélhetése a tét
Az előadásokon szó esett a vidékfejlesztési pályázatokról, a gazdaságátadás fontos gyakorlati tudnivalóiról, agárpolitikai aktualitásokról. Megismertették és értékelték a szakemberek a jelenlegi helyzetet, és hiteles információkat adtak át, megoldási lehetőségeket kínáltak a helyi és környékbeli gazdáknak.
Kitértek arra, ha nem óvjuk meg az uniós piacot, ha ellenőrizetlenül, kontroll nélkül szabadítják rá az unió országaira Ukrajnából A mezőgazdasági termékeket, akkor annak beláthatatlan következményei lesznek. Nem csak az élelmezésbiztonság, hanem a termelők megélhetése, Európa jövője is veszélybe kerülhet. Amennyiben pedig a gazdák befejezik a termelést, akkor mindannyian kiszolgáltatottá válunk.
Háromszor több forrás áll rendelkezésre
Herczeg Tamás is szólt arról, Magyarország kormánya ebben a helyzetben hozta meg – Európában egyedüliként – azt a történelmi döntését, hogy az európai uniós források nemzeti társfinanszírozásának mértékét maximális mértékű, 80 százalékos szintre emeli. Ez azt jelenti, hogy háromszor több forrás áll rendelkezésre az elkövetkezendő időszakban, mint ami a megelőző ciklusban volt.
A rendezvényen köszöntötték a hölgyeket nőnap alkalmából, a Gazdasszonyok Békés Vármegyei Gazdakörének tagjai pedig Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakáccsal közösen, látványfőzés keretében tojásos galuskával vendégelte meg a résztvevőket. A hölgyeknek ehető virágot is elhelyeztek a tányéron. A főzés egyik fő alapanyaga a Magyarok Kenyere Program keretében, Békés vármegyei gazdálkodók által adományozott búzából őrölt liszt volt.