Környezettudatosság

2024.07.05. 13:42

Egyre több a visszaváltható palack a csabai boltokban is

Július elsején lejárt a határidő, vagyis ettől a naptól kezdve csak visszaváltható palackokat lehet forgalomba hozni az üzletekben. Körképünk során azt tapasztaltuk, hogy a békéscsabai nagy élelmiszerboltokban működnek az automaták, ugyanakkor még viszonylag kevés a visszaváltható palack a polcokon, azonban a számuk folyamatosan nő.

Vincze Attila

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a rendszer hivatalosan az év eleje óta működhetne, azonban az érintettek haladékot kértek a teljes bevezetésre, ez járt le június utolsó napján. Aki azonban azt remélte, hogy ettől a dátumtól kezdve csak visszaváltható csomagolású palackot talál a boltok polcain, annak még kicsit várnia kell erre.

palack, visszaváltható, automata
Az automaták mindenütt jól látható helyen vannak, vagy az előtérben vagy az üzleten belül. Fotó: MW-archív


Az üzletek felkészültek, de még kevés a visszaváltható palack

Megnéztük három nagy élelemiszer-üzletlánc csabai egységét, hol tartanak a folyamatban. Az automaták mindenütt jól látható helyen vannak, vagy az előtérben vagy az üzleten belül, de ottjártunkkor éppen senki nem használta őket. Megkérdezve néhány vásárlót azonban kiderült, hogy többségük nagyjából ismeri a rendszert, de még egyelőre nem igazán vette igénybe. Különösebben ez nem számít nagy csodának, figyelembe véve, hogy tapasztalataink szerint egyelőre az érintett áruk csomagolásának kevesebb mint a felét lehet visszaváltani a boltokban.
A három különböző boltot nézve összességében elmondható, hogy a PET palackok esetében a legjobb a helyzet, ott már megközelítőleg valóban a termékek fele visszaváltható, különösképp igaz ez az ásványvizekre. A fémpalackoknál már lényegesen rosszabb a helyzet, volt olyan bolt, ahol például egyetlen ott forgalmazott sörös dobozt sem lehetett még visszaváltani, de máshol is csak egy-két ismertebb márka termékénél volt meg ez a lehetőség. A boroknál, illetve az üveges szeszes italoknál is hasonlót tapasztaltunk, ezekben a kategóriákban is csak elvétve találkoztunk egyelőre betétdíjas termékekkel.

Amennyiben ezt a jelölést látja a terméken, akkor az a palack visszaváltható. A szerző felvétele 

Többféle módon is jelölik a betétdíjas termékeket

Az üzletek egyébként többféle megjelölést is alkalmaznak a polcokon, mely termékek válthatóak vissza. Van olyan bolt, amelyik nagy, zöld táblával jelzi, hogy betétdíjasok az ott található palackok, ugyanakkor az ártáblán található visszaváltható felirat, vagy egy erre utaló piktogram is népszerű megoldás. A gyártók pedig kötelesek megjelölni a visszaváltható termékeket, így gyakorlatilag eltéveszteni sem lehet, melyikért kaphatunk vissza 50 forintot az automatáknál. Volt olyan üzletlánc, amelyik azok számára is „kedveskedett”, akik nem akarnak egyelőre a visszaváltással vesződni: számukra külön polcot hoztak létre olyan termékekből, melyek még nem betétdíjasok, legyen az cola, likőr vagy ásványvíz.

Amint elfogynak a régi raktárkészletek, minden palack visszaváltható lesz

Felmerülhet a kérdés, hogy mi az oka annak, hogy a határidő lejártát követően még mindig ilyen sok, nem visszaváltható palack található a boltokban. Ahogy a Magyar Nemzet írta, erre nagyon egyszerű a magyarázat, ugyanis a korábbi csomagolásban lévő termékek forgalmazása, azaz gyakorlatilag árusítása nincs határidőhöz kötve, azok a szavatossági időn belül továbbra is szabadon értékesíthetők.
Így a gyakorlatban a fogyasztó – különösen a lassabb forgási sebességű szeszes italok esetében – akár még több hónapig találkozhat nem betétdíjas palackokkal is a polcokon, ez teljes mértékben szabályos. Ezt az információt nekünk is megerősítették a boltokban, az üzletek nagyjából év végére fogyhatnak ki teljesen a régi, még nem visszaváltható termékekből.
A Mohu által üzemeltetett rendszer részletes működéséről korábban ebben a cikkünkben írtunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!