2024.08.10. 11:28
Nyár, dinnye, szeletem: ösztönzik a fogyasztást
Göcző Mátyás medgyesegyházi termelő, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke elmondta, a dinnyeszezon idén korábban kezdődött, és a korszerű technológiának köszönhetően időben is kitolódik.
Magyarországon az átlagos dinnyefogyasztás jelenleg évente, személyenként átlagosan 10–12 kilogramm.
Fotó: Illusztráció: Shutterstock
Az elnök szólt arról, hogy 2010 óta 4,5 kilogrammal több dinnyét eszünk. Magyarországon az átlagos dinnyefogyasztás jelenleg évente, személyenként átlagosan 10–12 kilogramm. Egyre nagyobb a kereslet a kisebb, 4-6 kilós, valamint a magszegény görögdinnyék iránt. Zajlik a „Nyár, dinnye, szeletem” szlogennel meghirdetett akció is augusztus 13-áig, az ország hat helyszínén tartanak kóstolókat, és a közösségi médiában is népszerűsítik a dinnyefogyasztást.
A hazai klíma kifejezetten előnyös a dinnyetermesztésre, annak ellenére, hogy a termelés északi határán fekszünk. A nappali és az éjszakai hőmérséklet-ingadozások miatt a termés sav-cukor tartalma kiegyenlített. A kialakult íz- és aromaanyagoknak köszönhetően pedig a hazai termesztésű dinnyék sokkal ízletesebbek, mint a déli országok édes, de savszegény dinnyéi.