Mezőgazdaság

2024.08.27. 11:52

Elkezdődött az indián rizs aratása Gyomaendrődön – videóval

A vadrizs különleges gabonafélének számít, melynek termesztése egyre nagyobb figyelmet kap Magyarországon. A napokban kezdték meg lánctalpas kombájnokkal az aratását Gyomaendrődön is.

Dinya Magdolna

Az indiánrizs, vadrizs származási helye Észak-Amerika, ahol természetes élőhelye a sekély vizek, mocsarak és folyók környéke. Azonban a kiváló táplálkozási értékei és a különleges íze miatt Európában is egyre népszerűbbé vált. Gyomaendrőd térségében is sikeresen alkalmazzák a vadrizs termesztését a hazai viszonyokhoz igazítva. Giricz Máté mezőgazdasági vállalkozónál néhány éve kezdődött kísérleti jelleggel a termesztése, s a napokban elkezdődött az idei aratás.

aratás, indiánrizs, vadrizs
Elkezdődött a vadrizs aratása Gyomaendrődön, lánctalpas kombájnokkal végzik a munkát. Fotó: Dinya Magdolna

A napokban kezdték el a 2,5 méter magas növény aratását

Az indiánrizs speciális vízigényű, és a hazai körülmények között is igényli az állandó vízborítást és a megfelelő gondozást. A rizsföldeken a napokban kezdték meg a 2,5 méter magas növény aratását. A termés mennyiségét és minőségi alakulását nagymértékben befolyásolja a betakarítás idejének helyes megválasztása. A termőterületeket fokozatosan csapolták július végétől, így közel két-három hetet vett igénybe a víz leeresztése a földekről. Az aratás során lánctalpas kombájnokkal dolgoznak, hogy a termést optimális állapotban takarítsák be.

Az indiánrizs speciális vízigényű, és a hazai körülmények között is igényli az állandó vízborítást és a megfelelő gondozást. Fotó: Dinya Magdolna

A vadrizs gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban

Átlagosságban egy kombájn 5-8 hektárt tud learatni naponta, azonban idén, előreláthatólag 20 százalékkal kevesebb terméshozam várható a viharkárok miatt. Bár a helyi termelők bíztak benne, hogy a kedvező időjárási viszonyok és a modern technológiák alkalmazása révén kiváló minőségű termést takaríthatnak be. Az ízletes, diós aromájú magvak nemcsak ízletes, de egészséges is. Magas fehérjetartalma, alacsony zsír- és kalóriatartalma miatt a modern étrend fontos eleme lehet, salátákban, köretként, vagy akár különböző ételek ízesítésekor. Ezen kívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, és antioxidánsokban.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!