Végeztek a burgonyával

2 órája

Hajráznak a gazdák a kukorica és a napraforgó aratásánál Békésben

Az esős napok után újra aratják a napraforgót és a kukoricát Békés vármegyében. Mindkét kultúránál hajráznak a gazdák. Mivel szárításra több esetben szükség volt, és ez pluszköltséget jelentett, a többség inkább kivárt péntekig, szombatig. Többek között ez is elhangzott a Békés Vármegyei Betakarítási Koordinációs Bizottság hétfői ülésén Békéscsabán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara székházában, amikor az aratást értékelték.

Nyemcsok László

Bozó József, a bizottság elnöke az aratásról kiemelte, a napraforgónál az átlaghozam 2,7, kukoricánál 5,5 tonna/ hektár. A hétvégén megkezdték a gazdálkodók a szója aratását, a termésátlag eddig 1,5 t/ha. A burgonyát teljes egészében betakarították a vármegyében, az átlaghozam 16 t/ha. Cukorrépa ma már alig van Békésben (33 hektár), a betakarítását még nem kezdték el.

aratás, napraforgó, kukorica, gazdák
A végéhez közeledik az aratás: napraforgónál az átlaghozam 2,7, kukoricánál 5,5 tonna/ hektár. Fotó: MW-archív

Aratás: toxinproblémák a vármegyében nem érzékelhetők

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára kiemelte, a vizsgálati eredmények alapján a máshol felmerült toxinproblémák a vármegyében nem érzékelhetők. Hozzátette, a kalászosok vetése a héten, jövő héten kezdődik, ha az időjárás engedi. Dr. Csikós Sándor, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának jogásza kitért arra, közeledik a kárenyhítési hozzájárulás befizetésének határideje, melyet az idén meghosszabbítottak, de szeptember 30-áig be kell érkeznie  a Kincstárhoz.

A parlagfűnél nem észleltek kimagasló fertőzöttséget

Burda Béla, a kormányhivatal fölhivatali főosztályának földügyi szakügyintézője hangsúlyozta, a határszemlék és a parlagfű-ellenőrzések is tartanak Békésben. A parlagfű a vége felé jár, az éjszakai, hűvösebb idő visszafogja a fejlődését. Tarlókon ugyanakkor még problémát jelent, bőven előfordul. Főutak mellett is több ilyen tarlóterület látható. A vármegyében idén sem volt észlelhető kimagasló fertőzöttség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!