Kamarai tájékoztató

2024.09.16. 06:35

Így hat a háború a vállalkozásokra Békés vármegyében

Hogyan hat az orosz-ukrán háború Békés vármegye vállalkozásaira? – erről is írt az a tájékoztató, amely a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elmúlt négy évi tevékenységét részletezte. A háború minden vállalkozás működésére jelentős kihatással van az energiaárak és az infláció növekedésén keresztül.

Licska Balázs

A napokban tisztújító közgyűlést tartott a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, amelyen az elmúlt négy évben, 2020 és 2024 között folyt munkáról beszélt dr. Orosz Tivadar elnök. Az elhúzódó orosz-ukrán háború hatásai is napirendre kerültek.

háború, válság, háborús válság, iparkamara
A háborús válság  kisebb-nagyobb mértékben gyakorlatilag az összes szektort érinti. Illusztráció: Shutterstock

A külkapcsolatokat érintette a koronavírus-járvány, megváltoztak a munkamódszerek, a munkastílusok és a programtípusok. A 2022-ben kitört és elhúzódó orosz-ukrán háború pedig nem csak a kétoldalú – magyar-ukrán, magyar-orosz – kereskedelmi kapcsolatokra hat. 

Ezeket a szektorokat sújtja a legjobban a háborús válság

A háborús válság minden gazdasági szektort sújt, a legnagyobb mértékben az agráriumot, a gépipart, a gyógyszer- és egészségipart, turizmust és az építőipart. A háború minden vállalkozás működésére jelentős kihatással van az energiaárak és az infláció növekedésén keresztül – derült ki a tájékoztatóból.

Külföldi szakmai kiállításokon vettek részt

A nehézségek ellenére sok-sok eredményre lehet büszke a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. 2022-től 2024 augusztusáig összesen 116 rendezvényt tartottak. A szakmai kiállítások keretében többek között Budapesten, Bolognában, Nagyváradon, Aradon, Kolozsvárott, Pozsonyban, Brnoban, Újvidéken, Grazban és Bécsben vettek részt kamarai szervezésben vármegyei vállalkozások. Számos alkalommal veszik igénybe a nemzetközi kamarai hálózat segítségét is.

A pályázatok készítése és menedzselése szintén feladatot jelent: pályázati szakmai fórumokat tartottak, illetve sok vállalkozó keresi a kamarát a tanácsadás során. Ebben a kamara együttműködő partnere a békéscsabai Széchenyi Programiroda.

Határon átnyúló pályázatokat valósítanak meg

A kamara életében az elmúlt időszakban jellemzően a RO-HU határon átnyúló pályázatok és az Erasmus mobilitási pályázatok kerültek előtérbe. A RO-HU magyar-román határon átnyúló program keretében két projektet valósítottak meg.

  • Az egyik pályázat arról szól, hogy a természeti értékek fenntartása és fejlesztése mellett alakítsanak ki korszerű turisztikai lehetőségeket, határon átnyúló hatással.
  • A másik projektben a kamara elsősorban a pályaorientációra fókuszált. 

Jelenleg elbírálás alatt áll egy RO-HU határmenti pályázat, melynek keretében többek között a zöld gazdaság, karbonsemlegesség, körforgásos gazdaság témakörével kívánnak foglalkozni. Az Erasmus mobilitási pályázatok folyamatosan zajlanak, az eddig elnyert Erasmus mobilitási projektek keretében a 2020-2024-es időszakban 78 vállalkozó vett részt szakmai tanulmányúton négy országban, kilenc helyszínen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!