Kockázati besorolás

2 órája

Sertéspestis: itt a Nébih friss bejelentése a békési gazdáknak

Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyében mérsékelték az afrikai sertéspestis (ASP) kockázati besorolását, így ezeken a területeken korlátozás nélkül lehet a házi sertéseket forgalmazni – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

Nyemcsok László

Az Európai Bizottság állategészségügyi szakbizottsága szeptemberi ülésén elfogadta Magyarország ASP fertőzött és magas kockázatú területek csökkentésére tett javaslatát. A döntéssel jelentősen módosult a kockázati területek besorolása Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyékben. 

sertéspestis, disznók, Nébih
Békés vármegyében teljesen, míg Jász-Nagykun-Szolnok vármegye túlnyomó részén megszűnt a fertőzött terület. 
Forrás: shutterstock

Békés vármegyében teljesen, míg Jász-Nagykun-Szolnok vármegye túlnyomó részén megszűnt a fertőzött terület. 

Ezzel együtt mindhárom vármegye eddig magas kockázatú területének nagy része közepes kockázatú lett.

Mint megtudtuk, a közepes kockázatú területen ASP szempontból korlátozás nélkül lehet a házi sertéseket forgalmazni, másik tagállamba kiszállítani, a vaddisznótestet felhasználni, értékesíteni. A magas kockázatú területeken is kedvezőbbé válnak a feltételek, ugyanis innen a házi sertések belföldön kikötések nélkül szállíthatók, valamint megnyílik annak lehetősége, hogy a vaddisznókat – az eddigi ártalmatlanítás helyett – belföldön feldolgozzák, felhasználják. Kiemelték, az átminősítés a magyar állattenyésztők, az élelmiszer-előállítók és a vadgazdálkodók számára egyaránt kedvező.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!