Fontos bejelentések

2 órája

Út-és járdafejlesztésekre nyertek pénzt dél-békési települések

A Hungarikum pályázat, valamint a Magyar Falu Program Út, híd, járda, kerékpárforgalmi létesítmény építése/felújítása elnevezésű pályázat 4. számú választókerületi nyerteseivel tartott közös sajtótájékoztatót Erdős Norbert országgyűlési képviselő Orosházán. Egyebek mellett út-és járdafejlesztések valósulhatnak meg több dél-békési településen.

Csete Ilona

A Magyar Falu Program Út, híd, járda, kerékpárforgalmi létesítmény építése/felújítása, valamint a Hungarikum pályázat eredményei kapcsán Békés-Csanád térségének nyolc érintett települése, önkormányzata és egy civil szervezet képviseltette magát a pénteki orosházi sajtótájékoztatón. Zömében út-és járdafejlesztésekről számolhattak be a települési vezetők.

út-és járdafejlesztések, Dél-Békés, települések
Út-és járdafejlesztések valósulhatnak meg több településen is. A nyertes alapítvány és a települések vezetői tartottak Erdős Norberttel sajtótájékoztatót. A szerző felvétele

Orosháza önkormányzata (Orosházi Társas-Érték-Tár) 2 millió forintot fordíthat a Hungarikum pályázat forrásával céljainak a megvalósítására. Ugyancsak nyertese ennek a kiírásnak a Medgyesegyházi Nebulókért Alapítvány (Nemzeti értékeink). A civilek 2  millió 646  ezer 600 forint támogatásban részesültek. Az alapítvány vezetője, Gácsér Béláné elmondta, jubilálnak, fennállásuk óta 20 év telt el. Rengeteg pályázaton részt vettek e két évtized alatt. A most elnyert forrásból egy éven át tartó programsorozatot valósítanak meg minden korosztály (óvodás, iskolás, felnőttek) számára. Lesznek városi rendezvényeik is. Minden alkalom valamilyen hungarikumukhoz kapcsolódik majd. Az alapítvány elnöke néhány projektelemet kiemelt: néptánc, rajzpályázat, projektverseny a nemzeti értékekről, gyerekeknek rendeznek tábort, városi szintű rendezvényen pedig a tárgyalkotó szakkörösök munkáit is bemutatják.

Felújítják járdáikat, belterületi útjaikat

Az Út, híd, járda, kerékpárforgalmi létesítmény építése/felújítása című pályázaton Pusztaottlaka 7 millió 300 ezer forintot nyert. Békéssámson 7 millió 397 ezer forint felhasználása kapcsán Annus István polgármester elmondta, a faluban jelenleg is zajlik járdafelújítási program 5 millió forint értékben. A Tölgyfa utcán dolgoznak, ebből a most elnyert forrásból pedig folytatják 270 méteren ott a munkát, valamint a Vasút, Ady utcáknál van a Névtelen utcájuk, ott 130 méter járda épülhet.

Gádoros 7,4 millió forintot nyert. Dr. Szilágyi Tibor polgármester arról beszélt, hogy évekkel ezelőtt megfogalmazták, hogy a belterületi úthálózat felújításához hozzálátnak. Jelenleg is zajlanak a TOP Plusz program útfelújításai (2,5 kilométerrel elkészültek). Ehhez most a Jókai utcának a Kossuth-Arany János utcai kereszteződését tudják a nyertes pályázati forrásból aszfaltozni.

Kevermes önkormányzata 7 millió 398 ezer forintot nyert. A pályázati siker kapcsán Lantos Zoltán arra emlékeztetett, kistelepülések esetében az út és járdaépítés, felújítás mindig érzékeny terület a lakosok számára. 21 utcájuknak mindkét oldalán van járda, 34 kilométer hosszú. Régi technológiával épültek, megkoptak, a felújításuk időszerű. Minden pályázati lehetőséget megragadnak, hogy a fejlesztésekre forrást nyerjenek. A folytatásban is figyelik a kiírásokat.

Népességmegtartó ereje van az út-és járdafejlesztéseknek

Nagybánhegyes közösség- és népességmegtartó erejéhez hozzátartoznak a jó utak. Apró lépésenként a 7 millió 397 ezer forintos pályázati siker is előrébb viszi településünket. Ezt a pénzt a Kossuth utca egy szakaszának a felújítására nyertük. Helyben, a közmunka-programunkban egyébként végzünk térkőgyártást, lerakást, ezzel is javítva az utcák, tereink állapotát – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Farkas Sándor polgármester.

Lőkösháza a Magyar Falu Programban 14 millió 999 ezer forintot nyert. Szűcsné Gergely Györgyi polgármester a kiemelten fontosnak nevezte az infrastruktúrafejlesztéseket. A településükön minden út aszfaltozott, ám az utak állapota megérett a felújításra.

A jövőben is lelkes pályázók leszünk. Folyamatosan meg kell hogy újítsuk az útjainkat. Ez a forrás a belterületi Jókai utca (432 méter hosszan) aszfaltozását finanszírozza. A II. üzem lesz településünkön a TOP Pluszos pályázati keretből a belterületi, 1,2 kilométeres útfelújítást végezzük el. Arra kaptunk felhatalmazást a lakosoktól, hogy a településeinket élhető módon fejlesszük, ehhez kellenek a kisebb s nagyobb beruházások is.

Varga Gábor, Medgyesbodzás polgármestere az elnyert 12 millió 999 ezer forintos útfejlesztési forrásról elmondta, a Béke utca aszfaltozását finanszírozzák ebből 450 méter hosszúságban májusban. Nem szeretnének megállni, még 650 méterre lenne szükségük. A Magyar utcában is 600 méteres aszfaltozásra kell támogatást keresniük.

A település vezetője arról is beszélt, hogy a közös munka eredményeként Medgyesbodzás-Gábortelep visszakerült a térképre: nyertek falubuszt, a Rákóczi utcát leaszfaltozták, építhettek játszóteret. 2 év alatt 77 millió forint érkezett a Magyar Falu Programban a településre.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!