Eltúlozták a toxinfertőzöttséget

3 órája

A kukorica felvásárlási ára nagy eltéréseket mutat Békésben

A tengeriben változó mértékű toxintartalom mutatható ki Békésben. A kukorica felvásárlási ára nagyban függ ettől. A Békés Vármegyei Betakarítási Koordinációs Bizottság hétfő délutáni, békéscsabai ülésén elhangzott, – a gazdálkodók tapasztalatai alapján –, koránt sincs akkora mértékű toxinfertőzöttség a vármegyében, mint amilyenről beszámoltak. A bizottság javasolta a gazdáknak, hogy független szakértővel végeztessék el a toxinvizsgálatot.

Nyemcsok László

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés vármegyei igazgatóságán megtartott tanácskozáson Bozó József, a bizottság elnöke kiemelte, a tengerinél 90–95 százaléknál tart az aratás, az átlaghozam 5,5 tonna/hektár, a kukorica felvásárlási ára nagy különbségeket mutat. A napraforgó 90–98 százalékát takarították be Békésben, az átlagtermés 2,7 t/ha.

kukorica felvásárlási ára, kukorica, betakarítás, aratás, napraforgó
A kukorica felvásárlási ára nagyban függ attól, hogy toxinos vagy sem a tengeri Forrás: MW-illusztráció

A szójánál a termésmennyiségnél előfordulnak problémák. Az öntözött területeken magasabb terméseredmények születtek, 2,8–3 t/ha átlagot is elértek, míg öntözetlen területeken nagyon alacsony hozam mutatkozott 0,9–1,1 t/ha átlaggal. A betakarítottság 20 százalékos, az átlaghozam 1,5 t/ha.

A kukorica felvásárlási ára függ a toxintól

Az őszi káposztarepcét elvették a gazdák, azonban csak a tervezett vetésterület 60 százalékán, mintegy 4200 hektáron. Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára szólt az árakról is. Elmondta, a kukorica felvásárlási ára 68–75 ezer Ft/tonna, a toxinos esetében ugyanakkor csak 40 ezer forintnál kezdődik. A napraforgó átvételi ára 160–170 ezer Ft/tonna.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!