Költségvetési csalás

13 órája

Nyolcszáz elkövető, leáldozott a Puebla utalványok kora a Dél-Alföldön

Mintegy 800 elkövetővel szemben nyomoz költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága. Az ügyben a pénzügyi nyomozók közel 2500 tanút, illetve 250 gyanúsítottat hallgattak ki ezidáig. Az ügyészség 23 cégvezetővel szemben emelt vádat.

Nyemcsok László

Ügynökökön keresztül értékesített utalványokat a látszatra legálisan működő Puebla és Tercel cégcsoport 2014 és 2019 között gazdasági társaságoknak, önkormányzatoknak, közintézményeknek, színházaknak, valamint sportegyesületeknek.

puebla,utalvány, nyolcszáz, elkövető
Ügynökökön keresztül értékesített utalványokat a látszatra legálisan működő Puebla és Tercel cégcsoport Képünk illusztráció/Fotó: Shutterstock

A cégcsoport számos szövetkezetet is alapított

A munkáltatók a cégcsoport „szolgáltatását” igénybe véve a megrendelt utalványokat – azok kiosztását követően vagy akár anélkül is – készpénzre váltották, majd bérjellegű juttatásként a dolgozóiknak adták, így kerülték el a munkaviszonyból származó jövedelmet terhelő adók és járulékok megfizetését.

A cégcsoport számos szövetkezetet is alapított, amelyek a megrendelők tevékenységi köréhez kapcsolódó szolgáltatásokról állítottak ki számlákat. A megrendelő cégek saját munkavállalóikat léptették be a 15 különböző szövetkezet valamelyikébe, majd az elvégzett munka után járó díjazást, munkabér helyett „tagi támogatás” jogcímén fizették ki a dolgozóknak, szintén megkerülve a munkáltatással összefüggő adó- és járulékfizetési kötelezettséget.

Fiktív számlákkal is trükköztek

A Puebla és Tercel cégcsoport fiktív számlákkal is trükközött az adóelkerülés érdekében. A számlákon feltüntetett szolgáltatások (például call center vagy adminisztratív szolgáltatás) a valóságban nem teljesültek, azok áfatartalmát a megrendelők jogosulatlanul helyezték levonásba.

Az ügyben eddig 23 cégvezetővel szemben emeltek vádat költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt. Ők a bűncselekmények elkövetését beismerték, és a vagyoni hátrány teljes összegét önként megtérítették a NAV elkülönített letéti számlájára vagy önrevízióval.

A Büntető Törvénykönyv szerint korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki a költségvetési csalással okozott vagyoni hátrányt a vádemelés előtt megtéríti. Azon gyanúsítottak esetében, akiknél a gyanúsítás tárgyát képező cselekmény büntetési tétele nem haladja meg az 5 évet, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség felajánlotta, hogy feltételesen felfüggeszti az eljárást, és annak eredményéhez (beismerő vallomás és az okozott vagyoni hátrány önkéntes megtérítése) képest az eljárás megszüntetését helyezi kilátásba.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában