Zebrazsaruk munkában

2024.09.02. 11:58

Kertészek irányították a kis Puskást Békéscsabán - videóval

A tanévkezdés kapcsán sajtótájékoztatót tartott a gyermekek biztonságát erősítő, az iskolások szabályos közlekedésre nevelését célzó programjairól a rendőrség hétfőn reggel Békéscsabán, a Petőfi utca és a Bartók Béla út kereszteződésénél. Az iskola rendőre és a Zebrazsaru-kezdeményezések lényegét Szombati Andrea szóvivő ismertette.

Nyemcsok László

Az átkelést két testvérpár segítette, képünkön (balról) Balázs Irén és Tamás, Lipták Zsuzsanna, Kónya Orsolya, Puskás Marcell, Puskás Gábor, Kertész Berta és Arnold

Fotó:  Bencsik Ádám

A békéscsabai, Petőfi utcai általános iskola környezetében felbolydult a forgalom hétfőn reggel negyed nyolctól, szükség volt a zebrazsarukra és főnökükre, Kónya Orsolya őrmesterre, iskolarendőrre is, aki a Békéscsabai Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója.

Fotó: Bencsik Ádám

A legtöbb nebuló a szüleivel érkezett, Puskás Marcell is

Érdekes volt átélni a helyszínen, hogy milyen izgatottan várták a tanévkezdést a kisebb és nagyobb zebrazsaruk, illetve az általános iskola első osztályát most kezdő gyermekek. A legtöbb nebuló a szüleivel érkezett, például Puskás Marcell is.

– Izgulunk, ünnep ez a mi életünkben is – ecsetelte Marci édesanyja, Zsuzsanna. – A tanévnyitóra rengetegen jövünk, ezért is jó, hogy zebrazsaruk és felnőtt rendőrök egyaránt irányítják a forgalmat, nehogy baleset történjen.

Puskás Marcit a Petőfi utcai általános iskolánál több zebrazsaru is körbevette, hogy biztonságosan átkísérje a gyalogos-átkelőhelyen. Két testvérpár is köztük volt, mégpedig Balázs Irén és Tamás, valamint Kertész Berta és Arnold.

Fotó: Bencsik Ádám

A legfontosabb szabály: „Vigyázat! Gyerekek!”

Szombati Andrea elmondta, gyermekeink a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb résztvevői a közúti közlekedésnek, így valamennyi korosztályhoz képest megkülönböztetett figyelmet igényelnek.

– Mindennapos feladatai ellátása mellett a rendőrség a tanévkezdés időszakában figyelemfelhívó kampányt szervez, valamint – a polgárőrséggel együttműködve – szeptember hónapban, a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában kiemelt közterületi jelenlétet biztosít azoknak az általános iskoláknak a környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt.

A két szervezet ezzel a jelenléttel kívánja elősegíteni a gyermekek biztonságos közlekedését. Fokozott figyelmet fordítanak arra, hogy a járművezetők és a gyalogosok hogyan közelítik meg a zebrákat, hogyan mennek át, hajtanak át a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken, illetve figyelik a biztonsági öv és a gyermekülés használatát.

Békés vármegyében szeptemberben 70 helyszínen, iskolánál segítik közlekedési ismereteket tanult diákok, zebrazsaruk és rendőrök, illetve rendőrök vagy polgárőrök a közlekedőket, iskolába érkező gyermekeket.

 – Azt szeretnénk, ha ez az idei, tanév eleji kampány iskolapéldája lenne a baleset-megelőzési összefogásnak – ecsetelte Szombati Andrea. – A sofőrök számára pedig a legfontosabb szabály: „Vigyázat! Gyerekek!”

Fotó: Bencsik Ádám

A kicsik a testmagasságuk miatt is nagyobb veszélynek vannak kitéve

A sajtószóvivő kitért arra, a legfiatalabb közlekedőkről tudni kell, hogy többségük még alig ismeri a közlekedési szabályokat, csekély a veszélyérzetük, nem ismerik fel a kockázatokat, a közeledő autók távolságát és sebességét sem képesek jól felmérni, megbecsülni. Ezért a gyermekekre mindenhol veszélyek leselkednek, ahol gépjármű-közlekedés van. Emellett a kicsik a testmagasságuk miatt is nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen egy jármű, vagy bármilyen út melletti dolog takarásában nehezebben észrevehetők, és gyakran ők maguk sem láthatják jól az adott forgalmi helyzetet, a közeledő járműveket.

– Elengedhetetlenül fontos, hogy a járművezetők az iskolák közelében különösen figyelmesen, óvatosan közlekedjenek, lassítsanak, ne csináljanak menet közben semmi olyasmit, ami elvonja a figyelmüket a vezetéstől – emelte ki Szombati Andrea. – Ha zebrához vagy olyan helyhez közelednek, ahol a gyalogosoknak elsőbbsége van, már távolabbról kezdjenek a lassítani, így a gyermekek is nagyobb biztonságban érzik majd magukat. A balesetek megelőzése érdekében minden elvárhatót meg kell tenniük akkor is, ha az úttestre lépő, az úton lévő gyermeknek nincs elsőbbsége.

Ha az iskola közelében iskolabusz áll meg, számítani kell arra, hogy a leszálló gyermekek akár az álló jármű takarásából, úgy lépnek ki az útra, hogy nem néznek jól körül. Ezért a busz mellett lassan, az előttünk haladótól nagyobb követési távolságot tartva kell elmenni, fel kell készülni arra is, hogy lehet, hogy meg kell állni.

Kifejezetten ajánlott a fejvédő a bicikliseknél, rollerezőknél

Szintén fontos, hogy még a legrövidebb úton is használják a gyerekülést, vagy az ülésmagasítót – és a biztonsági övet! Ha lehetséges, a gyerek mindig az úttal, forgalommal ellentétes oldalon szálljon ki a kocsiból. Óvatosan, körültekintően nyissa ki az ajtót és miután kiszállt, menjen a járdára.

Ha a gyermek önállóan gyalog vagy tömegközlekedéssel jár iskolába, meg kell vele ismertetni az útvonalat, és alaposan be kell gyakoroltatni vele, hol, mire figyeljen, melyik kereszteződésben milyen a forgalom, mit kell nézni.  A szülők a gyermekkel együtt többször járják be az iskolába vezető utat.

Ha a gyermek kerékpárral, rollerrel jár iskolába, csak akkor menjen önállóan, ha ismeri a legfontosabb közlekedési szabályokat és képes biztonságosan közlekedni. Bár hazánkban még nem kötelező, ettől függetlenül kifejezetten ajánlott a fejvédő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában