Közérdekű munka

3 órája

Hónapokon át éheztette kutyáját, állatkínzás miatt emeltek vádat a sarkadi férfi ellen

Állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt egy 30 éves büntetett előéletű sarkadi férfival szemben, aki azzal sanyargatta láncon tartott kutyáját, hogy huzamosabb időn át hetente csak egyszer adott neki enni. Az állatkínzás több hónapon át tartott.

Papp Gábor

 A közérdekű munkát az elítélt hetente legalább egy napon a heti pihenőnapon vagy a szabadidejében, díjazás nélkül végzi. A közérdekű munkára ítélt köteles a számára meghatározott munkát elvégezni. Ha az elítélt a számára meghatározott munkát önhibájából nem végzi el, a közérdekű munkát vagy annak hátralévő részét szabadságvesztésre kell átváltoztatni. Az állatkínzás tavaly novemberben kezdődött.

állatkínzás, éheztette, vádemelés
Állatkínzás miatt zajlik az eljárás: férfi nem adott megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányt a kutyának, ennek következtében a kutya lesoványodott és kiszáradt. 
Illusztráció: Shutterstock  

Állatkínzás: egy héten egyszer etette kutyáját

A férfi 2023 novemberétől – családja elköltözését követően – egyedül élt egy sarkadi házban, ahol egyedül gondoskodott a család tulajdonát képező, láncra vert kutya táplálásáról, tartásáról. A férfi 2023 novemberétől 2024 januárjáig más településen vállalt alkalmi munkákat, ezért csak 6-7 naponta tartózkodott Sarkadon, az állatot csak ilyenkor etette és itatta meg, a többi napon nem gondoskodott arról, hogy megfelelő folyadék és takarmány álljon a rendelkezésére. A férfi nem adott megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányt a kutyának, ennek következtében a kutya lesoványodott és kiszáradt – írja a Békés Vármegyei Főügyészség.

Különös szenvedést okozott az állatnak

A férfi által tanúsított bánásmód alkalmas volt arra, hogy az állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza; ezzel a kutyának különös szenvedést okozott, mivel a kikötve tartott állat számára takarmány és ivóvíz nem állt rendelkezésére, az önellátástól, valamint a táplálék és vízkeresési ösztönétől a kikötés folytán megfosztotta a férfi. Végül január 11-én lakossági bejelentés alapján a sarkadi önkormányzat elszállíttatta a kutyát.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában