2018.01.11. 14:46
Disznótoroztak a békési kisgazdák
Csütörtökön ismét hagyományőrző disznótort rendezett a Békési Kisgazdakör – mondta el lapunknak Pásztor János.
A kisgazdakör elnöke hangsúlyozta, rendkívül fontosnak tartják, hogy a fiatalabb generációk számára megőrizzék mezőgazdasági és ahhoz kapcsolódó gasztronómiai tradícióinkat, ezért is szervezik meg a programot 2010 óta minden évben.
– Sajnos, napjainkban már egyre kevesebb helyen tartanak sertést, amivel párhuzamosan a disznóvágások száma is visszaesett – tette hozzá. – Szervezetünket is többségében ötven-hatvan év körüli gazdák alkotják, bár szerencsére a fiatalabb generációt, a friss agrárdiplomásokat is többen képviselik.
Pásztor János kérdésünkre kiemelte, a csütörtöki eseményen mintegy húszan vettek részt. Egy 203 kilós disznót vágtak, amiből reggelire sült vér, ebédre toros káposzta készült. Pénteken este a teljes tagság ott lesz a disznótoros vacsorán, amikor orjaleves, sült kolbász és hurka, sült pecsenyehús, valamint tört burgonya, illetve savanyúság kerül az asztalokra.
Fotó: Imre György