primőr

2018.03.31. 21:43

A Békés megyei zöldségpultok már a tavaszt idézik

Eljött az ideje, amire sokan­ vártak és vágytak: megjelentek a magyar fóliás­ primőrök a zöldhagymától a hónapos retekig, a hegyes-­erős paprikától a salátáig. A húsvéti asztalra is sokan vásárolnak ezekből a sonka, kolbász mellé­. Ahogy az egyik vásárló­ fogalmazott, színes lesz a zöldségektől a húsvéti tál, és ezek a magyar termékek már ízükben is hasonlítanak a szabadföldihez.

Nyemcsok László

Többen is úgy beszéltek a csabai piacon a ­hazai fóliás, üvegházi termékek megjelenéséről, hogy végre­ magyar, és a zöldségpultok a tavaszt idézik.

A primőr áruk ugyan nem olcsók, de ahogy az egyik vevő mondta: csipegetni lehet belőlük, egyébként pedig nem drága árukról van szó az újhagymától a retekig. Kneifel Zoltán, a békéscsabai Mezőker Kft. zöldség- és gyümölcsosztályának vezetője elmondta, a termálfűtésű fóliában, üvegházban termelők indultak leghamarabb, mert náluk kisebb az energiaköltség. Goron Zsolt méhkeréki termelő­ ugyancsak az energiaárakról elmondta, hogy jelentősen emelkedtek.

– Ha a szenet nézzük, hatezer forint mázsája, és a jó minőségű fánál sem ússzuk meg mázsánként 3-4 ezer forint alatt – hangsúlyozta. Éppen emiatt jövő héten ültetik a kígyóuborkát, remélhetőleg a mostaninál barátságosabb időjárási körülmények között. Tíz-húsz évvel ezelőtt már ­februárban telepítették a fóliába az uborkát a méhkerékiek, de mostanában Goron Zsolthoz hasonlóan a többiek is kivártak.

Európa mediterrán részéről és Afrikából ömlik be az áru, és nekik nincs gondjuk az energiaköltséggel, így olcsóbban adják át a felvásárlóknak portékájukat.

A gyümölcsöknél még mindig az élbolyban van a ­narancs, a mandarin és a banán, de almát is egyre többen vásárolnak, valamint kóstolgatják a földiepret. Ennek még magas az ára, tehát dekáznak, „szemeznek” a vásárlók. A burgonya slágertermék a hétköznapokon és az ünnepeken is, sokan tartottak attól, hogy feljebb megy az ára, ahogy apadnak a ­hazai raktárkészletek. Egyelőre azonban, szerencsére, még nem emelkedett a krumpli ára. A fejes és a savanyú káposzta a disznótoros időszak után is kelendő. A megyében sok helyen húsvétra töltött káposztát főznek.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke örömtelinek tartja a magyar zöldségek, gyümölcsök térhódítását.

– A NAK működésének kezdete óta kiáll a magyar áruk, a magyar agrárgazdaság hatékony védelméért – hangsúlyozta dr. Kulcsár László. – A magyar zöldségek, gyümölcsök biztonságosabbak, nyomon követhetőbb, átláthatóbb az eredetük. Lehet, hogy egy-egy külföldi áru mutatósabb, de megkóstolva rájön a vásárló, hogy a magyarnak sokkal jobb az íze.

Az újhagyma, a hónapos retek már nagyon sok helyen szerepel a gyermekek tízóraijában, uzsonnájában is. A friss zöldségek nyersen fogyasztása pedig azért is fontos, mert hőkezelés híján nem sérülnek a bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok.

– A lányom a lelkemre kötötte, hogy az unokám miatt földieper nélkül ne menjek haza, így vettem néhány darabot – mondta a csabai piacon Molnár Zoltánné. Aki azért a férjére is gondolt, így néhány hegyes-erős paprikát is tett a kosarába.

Pénztárca szerint vásárolnak

Kneifel Zoltán hangsúlyozta, számos zöldségnél, gyümölcsnél nemcsak üzletenként, hanem maguknál a termékeknél is nagy árkülönbség tapasztalható. Az árak fajtától, mérettől, származási helytől is függnek. Az sem mindegy, hogy első vagy másodosztályú a portéka.

– Természetesen mindenki a pénztárcájának megfelelően vásárol – emelte ki lapunknak Kneifel Zoltán. – A vevők túlnyomó többsége pontosan tudja, mikor minek jön el a szezonja, és annak megfelelően kerülnek kosarukba a termékek.

Nem csak a piacokon, a boltokban is megjelentek az első magyar primőr termékek, s a választék napról napra nő. Fotó: L. P.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában