gyomaendrőd

2018.08.01. 11:25

Kínai ízutazás: az ötillatú hal mellől a kacsa sem hiányzott

Júliusban Kínai Gasztronómiai Napokat rendezett a BTG szállodai csoport és a Hunguest Hotels szállodalánc a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége, valamint a Pekingi Magyar Kulturális Intézet védnökségével közösen. Az utolsó állomás egy kínai ízutazás volt a gyomaendrődi Körös Étterem és Szállodában kedden este megtartott borvacsorán.

Nyemcsok László

Tímár Albin, a Körös Étterem főszakácsa a múlt évben a Pekingi Magyar Kulturális Intézet felkérésére és a pekingi Minzu Hotel meghívására egy hónapot töltött a szálloda konyháján, ahol a hazai ízekkel ismertette meg az ottaniakat. A pekingi Minzu Hotel szakácsai most nagy megtiszteltetésként értékelték, hogy újra találkozhattak Tímár Albinnal, s együtt főzhettek vele.

Fotó: Imre György

Kezdjük is az első fogással, a hideg ételek művészetével: különleges ízesítésű, aprított csirke, vegetáriánusos kacsa, öt illatú hal, uborka, koktélparadicsom. Hozzá Tímár András házigazda köszöntője. Elmondta, nagy ünnep ez a ház életében, ilyen távolról érkezett szakácsok nem főztek még itt, igazi gasztronómiai ízutazáson vehetnek részt a vendégek.

A hideg előétel után érkezett a savanyú-csípős leves. Kanalazása közben Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkára osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

– A kultúra élet és -létforma, amihez hozzátartozik a gasztrokultúra, mit, milyen alapanyagokból, hogyan elkészítve, tálalva fogyasszunk – ecsetelte. – Az irodalomban, a festészetben is megbeszélik egymással a tapasztalataikat az alkotók, most a kínai és a Békés megyei szakácsok találták meg egymáshoz az utat.

 

Jöhetett a meleg előétel, a mogyorós csirke. A két szó nem adja vissza azt a sokoldalú ízélményt, amit az étel nyújtott. Dr. Pesti Imre, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének elnöke kiemelte, a keleti nyitás programját az unióban Magyarország lépte meg elsőként, főként Kína irányába. Ez barátságokat jelentett, jelent, és ezek alapozzák meg az üzleti kapcsolatokat.

Főételként szecsuáni sertést fogyasztottunk, Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere pedig a rendkívüli alkalmat emelte ki, hogy a városban ilyen magas szintű gasztrokultúrába nyerhettek betekintést.

Fotó: Imre György

A főétel második részét a húsos táska képviselte, szószba mártogattuk a különleges fűszerezésű finomságot. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke pohárköszöntőjében arra tért ki, a kínai jelenlét jól látható Magyarországon, és örömteli üzleti, kulturális, gasztronómiai és baráti szempontból is, hogy ilyen érdeklődést mutatnak irántunk.

Következhetett a desszert trilógia: diós és sárgaborsós sütemény, valamint lótuszmagos levecske. Zhang Zhenjiang, a Minzu Hotel főtitkára, Cao He Ping, a Kínai-Magyar Baráti Társaság társelnöke és Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke egyaránt sikeresnek értékelte a magyarországi Kínai Gasztronómiai Napokat. Mindhárman az együttműködés folytatása, bővítése mellett tették le voksukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában